Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

29 Грудня 2022

“Довідник практичних рекомендацій”: допомога людям, які отримали інвалідність через бойові дії, та їхнім рідним

28 грудня під час дискусії “Інклюзивне суспільство в Україні. Шлях людини з інвалідністю до самостійного життя. Роль і задача кожного” відбулася презентація “Довідника практичних рекомендацій” для людей, цивільних та військових, які отримали інвалідність внаслідок війни.  

Про це повідомляє “Укрінформ”.

Повний відеозапис дискусії можна переглянути за посиланням.

Колектив авторів довідника включає реабілітологів, представників громадських організацій, юристів, людей з інвалідністю.

Довідник складається з двох частин і містить практичні поради, як діяти людині, яка отримала інвалідність, а також її родичам та оточенню – зокрема, батькам дітей, які, на жаль, постраждали внаслідок російської агресії.

Учасники дискусії неодноразово поверталися до проблем людей з інвалідністю в Україні: адекватної комунікації, непристосованості громадського простору, відсутності координації дій між хірургами та протезистами, загальних труднощів із протезуванням.

Наталія Калмикова, очільниця Українського ветеранського фонду зазначила: “Говорити про травму, говорити про інклюзивність треба вже зараз, а не тоді, коли настане перемога і закінчаться бойові дії. … Ушкодження і травми зараз кратно збільшилися”.

Учасники дискусії наголосили, що сьогодні важливо не допустити повторення ситуації, яка склалася після Другої світової війни, коли осіб з інвалідністю, набутою внаслідок бойових дій, “ховали” від суспільства.

У виданні є контакти відповідних організацій, гарячих ліній, алгоритми дій, коментарі психологів, практичні поради з облаштування побуту для постраждалих та їхніх родин. Його планують поширити в лікарнях, реабілітаційних центрах й інших подібних закладах.

Читайте також: ““Довідник безбар’єрності”: про коректні звернення та етику взаємодії”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – ArturVerkhovetskiy, Depositphotos


Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.