Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

23 Січня 2024

Дві українські книжки потрапили до міжнародного переліку видатних дитячих видань

Американська секція Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги (USBBY) уклала перелік видатних книжок 2024 року. До нього, зокрема, увійшли й два українські видання.

Про це повідомили на офіційному порталі USBBY, передає “Українська правда. Життя”.

Як зазначають автори добірки, відповідний перелік був створений, аби познайомити юних читачів США з цікавими книгами й талановитими авторами з інших країн. Крім того, це має допомогти американським дітям подивитися на світ під іншим кутом.

Україну у світовому рейтингу представили 2 твори: “Хто зробить сніг” Мар’яни й Тараса Прохаськів, який увійшов до рубрики “Фантазія і уява”, та “Жовтий метелик” Олександра Шатохіна, що потрапив до рубрики “Скорбота й невідомість”.

Раніше ми розповідали, що “Хто зробить сніг” є дебютним твором для дітей від подружжя авторів Мар’яни й Тараса Прохаськів. Крім того, це також перша книга, над якою Мар’яна працювала як ілюстраторка.

У книзі йдеться про родину кротів і їх тринадцять кротенят, які мешкають у казковому лісі. А назва відображає віру лісових мешканців у те, що коли вони помруть, то піднімуться до хмар і зроблять сніг.

Оригінальну книгу в Україні опублікувало Видавництво Старого Лева, а її англомовний переклад представили Борис Дралюк, Дженіфер Крофт і видавництво Elsewhere Editions.

Крім того, раніше книжка “Хто зробить сніг” отримала низку нагород в Україні. Зокрема, вона стала однією з 18 найкращих творів для дітей і підлітків 2023 року за версією The New York Times, а також переможницею конкурсу “Книга року ВВС – 2013” у номінації “Дитяча Книга року ВВС – 2013”.

Ще одним твором, який потрапив до міжнародного списку видатних дитячих видань, є “Жовтий метелик” Олександра Шатохіна. У своїй “тихій книжці” автор розповідає про складні післявоєнні часи й маленьку дівчинку, яка, тікаючи від “обмежень і рабства”, зустрічає метеликів надії. Головна героїня є уособленням України, яка попри всі складнощі розуміє, що “життя буде продовжуватися, бо свободу неможливо обмежити чи знищити”.

В Україні “Жовті метелики” опублікувало Видавництво Старого Лева (2022 рік), а в англійському перекладі книгу видав Red Comet Press.

Читайте також: Від “Кобзаревої абетки” із живими ілюстраціями до 3D-дослідів із хімії: як українське видавництво поєднує класичну книжку з ІТ-технологіями”.

Титульне фото – freepic.com; фото в тексті – “Українська правда. Життя”


Обговорення