Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

13 Січня 2023

“Дитячий ГУЛАГ у вигляді шкіл”: радник мера Маріуполя розповів про стан освіти в місті

Відсутність належних умов у школах, переповнені класи, холод, брак підручників і постійна пропаганда – такі реалії навчання школярів “у дві зміни” в тимчасово окупованому Маріуполі. 

Про це на своєму Телеграм-каналі розповів радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

За словами посадовця, у місті працює 16 шкіл, але на зараз щонайменше 10 – на електроопаленні. Харчування є в шести школах з 16, в інших – немає навіть у формі сухого пайка.

Навчання відбувається у дві зміни: наймолодші діти середньої школи (від 4 класу) навчаються в другу зміну й закінчують уроки близько 19:00, а старші класи та початкова школа – у першу зміну.

“Тобто двозмінна система повністю копіює радянську в Маріуполі, коли старші діти чомусь повертались додому вдень, а молодші – вночі”, – прокоментував Андрющенко.

Маріупольські школи переповнені – раніше радник міського голови писав, що в тимчасово окупованому місті лишаються 11 тисяч дітей шкільного віку.

“Навчання (окрім трьох відремонтованих показових шкіл) проходить не стільки в класах, скільки в коридорах. Ніяких перегородок немає, тому декілька класів в одному коридорі на відстані витягнутої руки вивчають різні предмети одночасно”, – зазначив радник мера.

Підручників бракує, тому одну книжку ділять між собою кілька дітей. Учнів 10–12 класів змушують перескладати випускні іспити, щоб отримати атестати про середню освіту – українські результати не приймають, навіть якщо є відповідні документи.

Головні акценти в навчанні, за його словами, – на історії росії та російській мові: “Кожен тиждень починається в школі з гімну московії та “разговора о важном” (пропагандистського класного часу). Якщо немає “національних свят”, то на цій “годині ненависті до України” дітям вбивають в голову російські наративи про героїв, яких не існувало, та вкрадені досягнення”. 

Теми уроків пропаганди, як зазначає Петро Андрющенко, затверджені управлінням освіти окупантів без права на корегування. Усі сценарії “культурно-масових” заходів у школах, включаючи навіть новорічне святкування, мають бути погоджені з відповідним підрозділом “МГБ ДНР”. За це відповідає директор та завуч, у разі порушення на них чекає покарання – аж до звільнення й “підвалу”.

Крім того, за словами радника мера, школи зобов’язали щодня забезпечувати явку 100 дітей на вистави трупи драматичного театру. Квитки не є безплатними.

Нагадаємо, що українську мову дозволили викладати в школах Маріуполя по годині на тиждень як іноземну. Писати заяву на вивчення небезпечно з огляду на загальну окупаційну політику.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: Телеграм-канал Петра Андрющенка


Обговорення