Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

24 Січня 2024

Дитину цькують у школі, бо вона ВПО: що робити батькам у таких випадках

Останнім часом психологи БФ “Голоси дітей” помітили зростання кількості запитів від батьків щодо булінгу їхніх дітей у закладах освіти. Особливо це стосується дітей ВПО.

Про те, як підтримати дитину, як спілкуватися з вчителями й чому не можна ігнорувати булінг, виданню “Українська правда. Життя” розповіла психологиня БФ “Голоси дітей” Катерина Базиль.

За словами фахівчині, батькам важливо усвідомити, що уникнути конфліктів між дітьми не вдасться, адже це частина дорослішання. Вони, наприклад, можуть не поділити якусь річ, посваритися й не розмовляти, а наступного дня знову гратися разом. Однак інколи діти можуть систематично й цілеспрямовано завдавати кривди іншим: обзивати, принижувати, чинити психологічне або фізичне насильство.

Найчастіше психологи фіксують таку поведінку в дітей 10-11 років. Адже саме у цьому віці вони починають самостверджуватися, конкурувати й намагатися привернути до себе увагу, часто агресивними нападками на однолітків.

  • У новому класі діти ВПО заново повинні здобути той статус, який мали в попередній школі. Крім того, внутрішньо переміщені діти могли стати свідками страшних подій, пережити втрату домівки чи рідних, що робить їх ще більш уразливими. Для інших це може стати приводом для цькування.

Завдання батьків, чия дитина стала жертвою булінгу, – навчити сина чи доньку справлятися з такими викликами й надати підтримку всередині родини.

  • У таких випадках батькам необхідно поговорити з дитиною та порадити, як реагувати в ситуаціях, коли її ображають, до кого звертатися за допомогою тощо. Пояснити, що булерам, зокрема, важливо, аби жертва образилася або розсердилася, тому дитині краще уникати прямих реакцій на дії кривдника.
  • Фахівчиня також наголошує, що в жодному разі не можна перекладати провину за цькування на жертву. А також не слід влаштовувати вдома скандали з цього приводу, адже саме спокій дорослих допоможе дитині впоратися з власним емоційним станом.
  • Крім того, батьки дитини, яку ображають, не повинні самостійно намагатися вирішити питання з підлітком, що проявляє агресію. Для цього слід звернутися до шкільної адміністрації та психолога, які й стануть посередниками між сторонами конфлікту.

Якщо в закладі освіти не реагують на звернення дітей і батьків про випадки булінгу, краще задуматися про зміну школи.

Катерина Базиль наголосила, що в таких ситуаціях слід обов’язково працювати з обома сторонами конфлікту. Адже кривдники часто мають занижену самооцінку й намагаються через інших реалізувати свої внутрішні потреби.

Раніше ми публікували законодавче роз’яснення від МОН, як реагувати на булінг.

Титульне фото: laruhelpsukraine.com


Обговорення