Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

20 Грудня 2022

Евакуація, ворожа техніка, поведінка в натовпі: як відповідали діти на питання чат-бота про безпеку

Розробники чат-боту “Воби-2” проаналізували відповіді користувачів на питання про правила безпеки у воєнний час. Аналіз цих даних виявив, на які теми потрібно звернути увагу в майбутньому, щоб озброїти дітей знаннями, які можуть врятувати життя.

Такі дані НУШ надали розробники чат-боту “Воби-2”.

У листопаді команда “Інженерного тижня” запустила “Воби2” – чат-бот, який в ігровій формі перевіряє, що знають діти про безпеку, і вчить, як правильно діяти в умовах воєнного стану.

На 20 грудня свої знання за допомогою чат-боту перевіряють майже 10 тисяч дітей.

У чат-боті три рівні з питаннями, варіантами відповідей і коментарями віртуального експерта з безпеки. Бот не просто тестує знання дітей – він пояснює, чому в тій чи тій ситуації потрібно діяти саме так. В основі чат-боту – правила поведінки від ДСНС і Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, а також поради фахівців.

На запитання “Коли настав час евакуюватися?” гравці відповіли так:

  • “Коли знаєш, що насувається небезпека” – 11%,
  • “Коли про це просять президент, мер твого міста, голова села, українські військові або інші люди, яким ти можеш довіряти” – 25%,
  •  “Час тікати у всіх перелічених випадках” – 64%.

Рішення про евакуацію діти не ухвалюють самостійно, тож відповіді, ймовірно, продиктовані ставленням дорослих до ситуації.

Занепокоєння викликають відповіді на питання про те, як діяти у великій рухливій групі людей, якщо загубив річ, а також про те, як взаємодіяти з покинутою ворожою технікою.

На перше питання більшість (71%) відповіла правильно: річ не потрібно намагатися підняти. Однак частина учасників вважає, що можна попросити натовп зупинитися, щоб знайти втрачене (9,7 %), – або попросила б іншу людину підняти річ (19,3 %).

“Понад чверть дітей вважає, що натовп — цілком безпечне місце і перебування в ньому нічим не загрожує. Понад 25% дітей помиляються — у переважній частині випадків натовпом керує паніка, тож існує висока вірогідність стати жертвою цього невпинного руху. Жоден телефон, планшет, наручний годинник, найулюбленіша іграшка тощо не варті того, щоб за неї віддати життя”, – наголошують розробники гри

Щодо залишеної військової техніки, то 7% дітей, побачивши її, готові покликати сусідів, щоб розібрати танки, БТР тощо на металобрухт. Такі дії небезпечні й можуть призвести до травм або загибелі. Разом з тим 93 % дітей і підлітків відповіли: “Пройду повз. Не буду підходити до техніки близько”.

Аналіз засвідчує, що знання дітей, підлітків і дорослих з безпеки треба постійно оновлювати й закріплювати.

Нагадаємо, що чат-бот Воби-2 доступний у месенджері Телеграм.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Зображення: “Інженерний тиждень”, Facebook   


Обговорення