Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

15 Листопада 2022

Форма навчання для школярів: що обрати і як змінити

Зараз для українських школярів доступні кілька освітніх форматів (наприклад, очна, дистанційна та індивідуальна форми). У разі потреби їх можна змінити, але більшості батьків тонкощі цього процесу не відомі. 

“Освіта 24” поспілкувалася на цю тему із освітньою експерткою, фіналісткою Global Teacher Prize Ukraine 2017, директоркою полтавської школи № 38 Тетяною Веркалець.

Зараз для школярів доступні такі форми навчання:

  • очна (з відвідування школи на території України, де це дозволяє безпекова ситуація);
  • дистанційна (онлайн-навчання в українській школі);
  • змішана;
  • екстернатна;
  • індивідуальна;
  • сімейна.

Якщо батьків не влаштовує якість дистанційного навчання (обсяг матеріалу, форма зворотного зв’язку, якість інтернет-з’єднання), експертка радить перевести дитину на сімейну або екстернатну форму.

Якщо батьки й дитина віддають перевагу дистанційній формі, але школа не може її запропонувати (пропонує, наприклад, лише сімейну), варто звернутися до місцевих департаментів чи управлінь освіти. Вони зобов’язані знайти вільне місце в іншій школі. До обраного навчального закладу батьки мають надіслати письмовий запит щодо можливості зарахування учня та заяву про це. Після підтвердження запиту із попередньої школи потрібно “відрахуватися у зв’язку з переведенням” і передати до нового ЗЗСО документи учня.

Змішана форма має свої переваги й недоліки. У такому класі очно можуть навчатися діти, які живуть в Україні, а онлайн – їхні однокласники, що виїхали за кордон. У такому разі, як зауважує Тетяна Веркалець, на онлайн-уроках варто передбачити завдання для кожного учня для відпрацювання теми. Вчителі можуть пояснювати тему онлайн для всіх учнів, а відпрацьовувати у класі. Якщо такий підхід не вдається реалізувати, краще перевести “дистанційників” на індивідуальні форми навчання, а очне проводити повноцінно.

Екстернат рекомендований дітям, які не можуть відвідувати школу, бо перебувають на окупованій території, в евакуації або в зоні бойових дій, а також учням, які потребують особливого темпу навчання. Також екстернами можуть стати учні, які прискорено опанували або бажають опанувати шкільну програму, – або ж, навпаки, з різних причин не змогли вчасно пройти атестацію.

Коли вчителі, що викладають на індивідуальній формі навчання, викликають школярів для перевірки знань, батьки можуть попросити школу про роз’яснення (якщо, наприклад, бояться відпускати дитину до закладу освіти через безпекову ситуацію). Такі школярі мають право за бажанням відвідувати лабораторні та практичні заняття, але не зобов’язані. Тож, на думку експертки, варто спочатку з’ясувати всі питання зі школою, перш ніж розглядати варіант екстернату.

Читайте також: “Тисяча шкіл перейшла з дистанційного на очне та змішане навчання”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – Goodluz, Depositphotos


Обговорення