Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

12 Вересня 2017

Гройсман доручив Гриневич та Клімкіну проконсультувати послів ЄС щодо мовної статті закону

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив міністру освіти Лілії Гриневич та міністру закордонних справ Павлу Клімкіну проконсультувати послів ЄС щодо мовних питань у новому законі “Про освіту”.

Про це повідомляє Zik з посиланням на “Українські новини”.

“Учора я дав доручення міністрові закордонних справ і міністрові освіти…, щоб вони разом зібралися й провели зустріч із послами країн Європейського Союзу й абсолютно повністю пояснили деталі закону… Я думаю, питання буде врегульовано”, — сказав він.

Прем’єр-міністр акцентував на тому, що Україна — це толерантна держава, тож її політика відповідає всім зобов’язання щодо національних меншин.

Проте Гройсман наголосив, що питання державної мови є не менш важливим, і вона має використовуватись на всій території України.

“Закон про освіту дає всі можливості забезпечити формальний доступ до мов національних меншин, а з іншого боку – надати можливості для розвитку нашої рідної української мови”, — додав він.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила новий закон “Про освіту”. У законопроекті було зазначено, що мовою освіти є державна мова, проте представники національних меншин та корінних народів можуть навчатись своєю мовою поруч з українською, з поступовим зібльшенням предметів, що викладаються українською мовою.

Проте під час засідання нардепи сперечались щодо мовної статті та внесли поправки до неї, залишивши право національним меншинам навчатись своєю мовою поруч з українською лише на дошкільному та початковому рівні освіти. У зв’зяку з цим міністр закордонних справ Угорщини виступив проти мовної статті.

Натомість, заступник міністра освіти Павло Хобзей зявив, що закон не порушує Європейську хартію регіональних мов, оскільки в ній зазначено, що держава повинна забезпечити національним меншинам доступ до вивчення рідних мов без шкоди для вивчення державної.

Також Павло Хобзей пояснив, як буде діяти мовна стаття, а міністр освіти Лілія Гриневич заявила, що мовна стаття потрібна, аби представники національних меншин володіли українською мовою та могли брати участь у суспільно-політичному житті країни.

Повний текст мовної статті є тут.

Фото з Facebook-сторінки Володимира Гройсмана


Обговорення