Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

6 Вересня 2017

Гриневич: сільські школи закривають, якщо там зовсім нема учнів

Сільські школи закривають лише в тому випадку, якщо там зовсім немає учнів.

Про це заявила міністр освіти і науки Лілія Гриневич в інтерв’ю “Громадському радіо“.

“Дуже боляче сприймається втрата роботи в селі у школі. Але ми повинні розуміти, що в нас відбувається дуже серйозний демографічний спад”, — сказала міністр.

“Наш принцип такий: ми закриваємо тільки ті школи, де зовсім нема дітей для початкової школи. Бо ідея в тому, щоб втримати початкову школу якнайближче до місця проживання дитини. Зараз клас можна відкривати, тільки якщо є п’ять учнів. Цей закон дозволяє так звану школу одного вчителя. Навіть якщо є троє різновікових дітей, з ними працюватиме один вчитель. Ми повинні створити умови для соціалізації дітей, щоб вони не навчалися індивідуально наодинці і фрагментарно з вчителем”, — додала Лілія Гриневич.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила новий закон “Про освіту”. За таке рішення проголосували 255 депутатів.

Новий закон закріплює процес створення освітніх округів та опорних шкіл (закладів, за якими визначена певна територія обслуговування). Цей процес уже рік триває в Україні.

Сільські школи, в яких кількість учнів у класах становить менше 5 осіб, закриваються. У такому випадку за кошти місцевого бюджету буде організовано безкоштовне довезення до найближчої опорної школи та у зворотному напрямку.

Найменші ж учні — 1–4 класи початкової школи — щоб не обтяжувати їх додатковим навантаженням щоденної дороги до школи і назад, навчатимуться індивідуально, у різновікових групах або в якійсь іншій формі.

Фото: автор — Cel Lisboa, Unsplash


Обговорення