Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

12 Листопада 2020

Гриневич: учні провідних шкільних систем навчаються до 18-19 років

11-річна система освіти є лише в трьох європейських країн – Росії, Білорусі та Україні.

Про це розповіла 10-та міністерка освіти і науки Лілія Гриневич у коментарі “Новій українській школі”.

Чому нам потрібен 12-й рік? Це вже розмова про старшу профільну школу і про те, коли молода людина є достатньо зрілою, щоби робити вибір своєї освітньої і професійної кар’єри. Сьогодні 11-річка залишилася на території Європи в Росії, Білорусі й Україні. А на території пострадянського простору – ще в Азербайджані.

У Європі й багатьох провідних освітніх системах світу – в країнах, які мають, відповідно, кращий рівень якості підготовки людського капіталу, – навчаються в школі до 18-ти, а деколи й до 19-ти років. Тому що у 18 років людина є більш підготовленою і зрілою до наступного вибору і самостійності”, – пояснює Гриневич.

На запитання про побоювання батьків, що їхні діти завершуватимуть навчання надто пізно, вона зазначає, що 12 і більше років навчання – це міжнародний досвід, і додає:

“Якщо ця молода людина після певного профілю в старшій школі вступатиме на споріднену спеціальність в університет, вона буде вчитися не на чотирирічній бакалаврській програмі, як зараз, а на трирічній. Тобто, зараз виходить 11 років плюс 4 роки університету, а у випадку 12-річної школи це буде 12 років шкільної освіти плюс 3 роки бакалаврської програми. В обох випадках це 15 років”.

Вона також зазначила, що дванадцятий рік навчання потрібний для того, щоб зробити старшу школу трирічною:

Трирічна старша профільна школа дає змогу або після здобуття базової середньої освіти отримати можливість здобувати середню освіту разом із професією і після того одразу виходити на ринок праці, або поглиблено вивчати якісь предмети й тоді вступати до вищого навчального закладу.

Крім того, ми маємо зараз давати дітям більше, ніж просто трансляцію знань. Роль школи змінюється, і результати, яких ми очікуємо, – більш амбітні. Багато людей вважають, що це буде така сама школа, як зараз, – з 24-ма предметами і просто заучуванням певної суми знань, які не завжди потім знадобляться людині в житті. Звісно, така 12-річна школа нам точно не потрібна.

Насправді ж йдеться про трирічну старшу профільну школу, коли основний спектр предметів завершується наприкінці 10 класу, а 11 і 12 класи – це профілізація, коли учень поглиблено навчається за певним профілем або вже здобуває професію і може одразу після цього виходити на ринок праці. Тому трирічна старша профільна школа є іншою, ніж те, що зараз відбувається в 11 класі”.

Більше про тривалість шкільного навчання читайте тут: “У школу в 5? Скільки років насправді вчаться учні в країнах Європи” та “Чому навчання з 5-ти років – це погана ідея. Розбираємо психологічний аспект”

Нагадаємо, т.в.о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет запропонував обговорити початок навчання у школі з 5-ти років.

“Нова українська школа”

Фото: автор – Syda_Productions, Depositphotos


Обговорення