Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

11 Листопада 2020

Шкарлет: скасовувати 12-річну школу не збираємося, але думаємо починати навчання з 5 років

Т.в.о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет запевнив, що МОН не збирається повертати 10-річну школу.

Про це він написав у своєму телеграм-каналі.

Водночас, у міністерстві розглядають можливість розпочинати навчання у школі з 5 років.

“У деяких країнах ЄС навчання розпочинають із 5 років і закінчують у 17. Звучала така пропозиція і на сьогоднішній нараді в МОН із керівниками облуправлінь. Це варто обдумати, враховуючи стандарти Нової української школи, та обговорити на педрадах, в інститутах підвищення кваліфікації, з батьками. МОН розглядає всі пропозиції “за” і “проти””, – зазначив Шкарлет.

Подібну пропозицію він пояснив начебто побоювання батьків, що діти завершуватимуть школу у 18-19 років.

ОНОВЛЕННЯ

10 листопада Шкарлет збирав нараду з керівниками регіональних департаментів (уравлінь) освіти, пише ZN.ua. Одним із пунктів обговорення була “тривалість здобуття повної загальної середньої освіти”.

Очільник МОН же стверджує, що “відмова від 12-річної шкільної освіти – це абсолютний фейк”, пропонуючи починати навчання на рік раніше. Водночас, день перед тим він обговорює саме тривалість навчання, а не вік, коли учні починають навчання.

“Це стиль нової влади – закинути пробну кулю і подивитися, як на неї відреагує спільнота. Нагадую, що тривалість навчання у школі закріплена у законах, і змінити її може лише парламент. Дивно, коли генерал збирає офіцерів з питанням – і як вам устав, може щось поміняти?“, – зазначає редакторка відділу освіти і науки ZN.UA Оксана Онищенко.

Вона також зауважила, що зараз доцільніше було би обговорювати з керівниками освіти “організацію дистанційного навчання та створення загальнодержавної електронної платформи або практики змішаного навчання”.

Нагадаємо, 18 червня, на засіданні Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій тоді ще кандидат на очільна МОН Сергій Шкарлет у відповідь на запитання, чи є він прихильником 10-рінчої школи, заявив, що питання тривалості навчання потрібно дослідити.

Фото: автор – ArturVerkhovetskiy, Depositphotos


Обговорення