Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

18 Серпня 2017

Хобзей: пілотні класи працюватимуть за двома різними модельними програмами (ОНОВЛЕНО)

Школи, що пілотуватимуть новий Стандарт початкової загальної освіти в цьому навчальному році, працюватимуть за двома різними модельними програмами.

Про це заявив заступник міністра освіти Павло Хобзей на Всеукраїнській конференції педагогічних працівників.

За словами Хобзея, перша група шкіл буде апробовувати матеріали, які розробила команда на чолі з Романом Шияном (керівником робочої групи зі створення нового Стандарту), а інші школи пілотуватимуть матеріали, що спільно підготували Інститут педагогіки НАПН та вчителі Інна Большакова і Марина Пристінська.

Завідувачка лабораторії початкової освіти Інституту педагогіки НАПН України Оксана Онопрієнко розтлумачила, у чому полягає різниця між двома модельними програмами:

Перший підхід (група Шияна – ред.) полягає в тому, що вчителю пропонуються певні сценарій та рекомендації, але надається велика свобода в доборі змісту навчання. Інший шлях (Інститут педагогіки – ред.) відрізняється тим, що він презентує зміст навчання, але більшу свободу надає вчителям у виборі методичних прийомів навчання”.

Раніше повідомлялося, що половина пілотних шкіл буде апробовувати один варіант, а половина – інший. Проте, як зазначила радниця міністра освіти Оксана Макаренко, школи самі зможуть обирати, за яким принципом навчати учнів.

“За результатами обговорення на Всеукраїнських серпневих конференціях, ухвалено рішення не ділити ці школи 50/50 щодо пілотування програм і матеріалів. Школам буде запропоновано обирати, за якою саме програмою їм навчати дітей. За наявності схвалених Інститутом модернізації змісту освіти альтернативних модельних програм і матеріалів на основі нового Державного стандарту, варіантів може бути й більше. Адже свобода – це базовий принцип Нової української школи”.

Також Павло Хобзей заявив, що, окрім 100 шкіл, затверджених МОН, новий Стандарт початкової загальної освіти пілотуватимуть 44 школи в Києві та 20 – у Львові.

“Є домовленості з міськими головами, що це будуть школи повного дня – що більш фінансово затратно. Ці школи в апробації Стандарту підуть ще іншими шляхами, ніж ті 100 шкіл”, – зазначив заступник міністра.

Нагадаємо, у 2017/2018 навчальному році 100 шкіл по всій Україні пілотуватимуть новий Стандарт початкової загальної освіти. У проекті беруть участь по 4 школи із кожної області та Києва. У кожній школі запустять по два експериментальних перших класи.

Відомо, що пілотні класи навчатимуть учнів за тематичними тижнями. Кожну тему розділено на декілька проблемних запитань, які можна розглядати протягом дня або довшого періоду.

Наразі Міністерство освіти підготувало модельну навчальну програму на першу чверть, потижневі тематичні рішення з прикладами навчальної діяльності та навчальні матеріали на 6 тижнів, які школи отримають наступного тижня.

Нова Українська Школа

Фото: ZaraMuzafarova, Depositphotos


Обговорення