Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

28 Вересня 2017

“Ходити за дитиною” до приватного закладу гроші почнуть не раніше 1 січня 2019 року

Принцип “гроші ходять за дитиною” буде запроваджено не раніше 1 січня 2019 року.

Про це “Новій Українській Школі” повідомили в МОН.

На запровадження цього принципу потрібно передбачити гроші до бюджету, і Кабінет Міністрів не встигає закласти їх до проекту Бюджету-2018. Тому найближча можливість передбачити ці кошти – Бюджет-2019.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила новий закон “Про освіту”, 25 вересня його підписав президент України, а 27 вересня – опублікував “Голос України”. Тож, закон набрав чинності сьогодні, 28 веерсня.

Новий закон “Про освіту” передбачає, що гроші, що виділяються з державного бюджету на навчання учня, йтимуть за ним у приватний заклад освіти.

Спочатку планувалось, що в кожної дитини буде ваучер, з яким вона мала би приходити до школи та додавати туди певну суму грошей у випадку приватного закладу. Проте вирішили, що ваучерів не буде. Гроші будуть спрямовувати до навчального закладу, проте до того, який обере дитина.

Оскільки нещодавно ухвалений закон – рамковий (тобто окреслює загальні правила гри), конкретні механізми спрямування коштів будуть розроблятись. Логіка законодавця така: оскільки повна загальна освіта є обов’язковою, і на навчання кожної дитини з бюджету виділяється фіксована сума, то вона має “піти” за дитиною в той заклад, в якому вона навчається. Але цей заклад повинен мати ліцензію на провадження освітньої діяльності.

Це також мало б у кінцевому результаті зменшити фінансове навантаження на батьків, які вирішують навчати дитину в приватному навчальному закладі. Як це буде відбуватися на практиці, якими будуть механізми контролю за використанням цих коштів – усе це буде додатково виписано.

“Нова Українська Школа”

Фото: автор – AlexNosenko, Depositphotos


Обговорення