Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

12 Грудня 2023

Хто та за яких умов може замінити відсутнього вчителя: роз’яснення від освітнього омбудсмена

У кожному закладі освіти періодично виникають ситуації, коли вчитель не може працювати через хворобу, сімейні обставини або інші поважні причини. Особливо гостро ця проблема постала в період повномасштабної війни. У такому випадку адміністрації школи необхідно правильно та швидко організувати тимчасову заміну.

В Офісі освітнього омбудсмена Сергія Горбачова опублікували роз’яснення, хто може заміняти вчителів молодших класів та вчителів базової загальної середньої освіти під час їх відсутності.

Згідно з пунктом 64 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, у разі відсутності педагога, адміністрація школи має обов’язково замінити його.

Замінити відсутнього педагога має вчитель, який викладає ту ж дисципліну. Якщо така можливість відсутня, провести урок може педагог з іншої дисципліни. У цьому випадку вчитель на заміні має виконувати з учнями наперед програму свого предмета. Проте таке вирішення ситуації не може бути тривалим та дозволене лише у випадку, якщо вчитель відсутній через сімейні обставини, нетривалу хворобу тощо.

Після повернення відсутнього педагога, йому необхідно передати відповідні години для надолуження пропущеної програми. Про це йдеться в спільному листі МОН та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України від 28.11.2008 № 1/9-770 “Про організацію та порядок оплати праці за заміну тимчасово відсутніх учителів”.

Те ж стосується і вчителів початкових класів. Відсутнього педагога адміністрація школи має замінити іншим вчителем початкових класів. Якщо ж такої можливості немає, це може зробити асистент вчителя або вихователь групи подовженого дня (лист МОН від 06.11.2020 р. № 1/10-3943 “Щодо заміни вчителів у закладах загальної середньої освіти”). Однак, в Офісі освітнього омбудсмена наголошують, що асистент вчителя може проводити заміну тільки в позаробочий час, тобто коли не веде власний клас, за яким він закріплений.

Згідно з листом МОН від 06.11.2020 р. № 1/10-3943 “Щодо заміни вчителів у закладах загальної середньої освіти”, для оформлення заміни вчителя директор закладу освіти має видати відповідний наказ, у якому будуть зазначені умови оплати праці, зокрема, доплати при заміщенні тимчасово відсутніх вчителів у закладі. Документ має підписати вчитель, який замінятиме іншого працівника.

Щоправда це стосується нетривалих замін. З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну багато педагогів перебувають у простої, у довготривалій відпустці за власний рахунок, а з деякими з них узагалі відсутній зв’язок або призупинений трудовий договір.

У такому випадку, відповідно до статті 2 Закону України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”, на час дії воєнного стану для усунення кадрового дефіциту та браку робочої сили директор закладу освіти може приймати на роботу нових працівників. З такими вчителями укладають строковий трудовий договір (на період заміщення тимчасово відсутнього педагога). Це можливо, якщо відсутні вчителі:

  • евакуювалися в іншу місцевість;
  • перебувають у довготривалій відпустці;
  • перебувають у простої;
  • тимчасово втратили працездатність;

Або ж, якщо місце перебування відсутніх педагогів тимчасово невідоме.

Окремою категорією для заміни є вчителі, яких призвали до лав ЗСУ або Тероборони. У такому випадку за педагогом або іншим працівником закладу освіти, який був мобілізований, зберігається робоче місце і посада на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичного звільнення. Це, згідно зі статтею 119 Кодексу законів про працю України, стосується вчителів і працівників шкіл:

  • призваних на строкову військову службу;
  • призваних на військову службу за призовом осіб офіцерського складу;
  • призваних на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період;
  • призваних на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період;
  • прийнятих на військову службу за контрактом, зокрема, шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби.

У такому разі адміністрація закладу освіти може розділити години педагогічного навантаження відсутнього педагога між іншими вчителями, які викладають той самий навчальний предмет, видавши відповідний наказ. Або ж роботодавець може найняти нового працівника та укласти з ним строковий трудовий договір відповідно до статті 23 Кодексу законів про працю України.

Додаткові уточнення або підказки з правових питань у сфері освіти можна отримати, звернувшись за онлайн-консультацією за посиланням.

Читайте також: “Тут піклуються про вчителів і не перекладають на них усю відповідальність”: враження українки з Тернополя від роботи в одній зі шкіл Канади”.

Титульне фото: freepic.com


Обговорення