Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

28 Грудня 2021

Кабмін звільнив заступника міністра освіти і науки Ігоря Гарбарука – чим він був відомий до роботи в МОН

Кабінет Міністрів України звільнив заступника міністра освіти Ігоря Гарбарука за власним бажанням.

Про це звільнення у своєму телеграмі розповіла нардепка Юлія Гришина, пише BBC News Україна. Згодом у Кабміні виданню підтвердили цю інформацію.

Чиновник написав заяву про звільнення після того, як у соцмережах вибухнув скандал, пов’язаний з його робочим візитом до Львова. Там 24 грудня відбувався Всеукраїнський форум із питань енергоефективності. Після цього в соцмережах з’явилося спільне фото із зустрічі, на якому, окрім заступника міністра та міського голови Андрія Садового, була жінка в сукні з глибоким декольте і високим розрізом. Цією жінкою виявилася Христина Тишкун, яка сама опублікувала фото з офіційної зустрічі.

Скріншот сторінки Христини Тишкун в Інстаграм

Такий вигляд не сподобався багатьом користувачам соцмереж. Сама Тишкун закрила доступ до своєї сторінки в Instagram. Про те, що так сукня є неприйнятною для ділової зустрічі, написала і спеціалістка з етикету Анна Чаплигіна.

Скандал підігріла поява інформації, що Тишкун є помічницею Гарбарука. Про це повідомила депутатка Львівської облради від Самопомочі Парасковія Дворянин. Зараз пост із коментарями депутатки теж видалено.

Скріншот Evgeny Istrebin у Facebook

За даними Clarity Project, Тишкун є директоркою компанії БК Забудова, яка займається купівлею та продажем нерухомості. DailyLviv пише, що вона народилася 30 серпня 1994 року у Львові та є юристкою і помічницею адвоката в адвокатському бюро “Advisers”.

Спершу Ігор Гарбарук відреагував на скандал публікацією поезії – на своїй сторінці у фейсбуці він опублікував український переклад вірша Редьярда Кіплінга зі словами “Як вистоїш, коли всі проти тебе упали духом і тебе кленуть”. Проте пізніше допис було видалено.

Скріншот DailyLviv

За даними біографічної довідки на сайті МОН, до роботи в міністерстві він був викладачем та заступником директора в Київському національному торговельно-економічному університеті.

Проте, за даними Clarity Project, до 2020 року Гарбарук був ще й керівником ГО “Національний інтерес”. Вона займалася критикою роботи антикорупційних органів, активістів і журналістів-розслідувачів. Про це писали Центр Протидії Корупції. Сам Гарбарук також активно виступав на телебаченні як експерт з аналогічними тезами.

Сторінка ГО “Національний інтерес” в Facebook

Засновників цієї громадської організації та саму її діяльність пов’язували з нині колишніми народними депутатами Ігорем Кононенком, Миколою Мартиненком та Миколою Злочевським. Двох останніх НАБУ підозрює в корупції.

Раніше ми писали, що НАЗК виявило порушення в декларації міністра освіти.

Фото: fb-сторінка Ігоря Гарбарука


Обговорення