Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

12 Січня 2023

Каліграфічні прописи для дітей НУШ: МОН створило комісію з розроблення

25 січня 2023 року робоча комісія з розроблення зразків каліграфічних прописів має подати на затвердження міністерства результати своєї діяльності. І, хоч взірці письма потрібні дітям під час навчання, сама процедура їхнього створення викликала подив у громадськості. 

“Суспільне” зібрало зауваження, які експерти висловили з приводу такої ініціативи.

Зокрема, хоч наказ МОН опублікувало 4 листопада, інформацію про нього поширили для громадськості лише 10 січня. У додатку до наказу можна ознайомитися зі складом комісії з 19 осіб.

Ця комісія має створити прописи, які потрібні, на думку МОН, для “уніфікації основних характеристик форм букв українського алфавіту і цифр та єдиних зразків каліграфічного письма” та “поліпшення якості навчально-методичного забезпечення”.

Однак постає важливе питання: як зазначила журналістка, співзасновниця ГО “Смарт освіта” Зоя Звиняцьківська, оцінювання каліграфії в шкільній програмі НУШ скасовано: “Єдина вимога – зрозумілість написаного. З огляду на це в мене питання: нащо МОН у принципі це робить?”

“Суспільне” послалося й на думку Олександри Корчевської, графічної та діджитал-дизайнерки, яка на своїй сторінці у Facebook опублікувала пост, де окреслила основні проблеми ініціативи МОН:

  • відсутність фази обговорень, коли зацікавлені особи можуть коментувати проєкт між його розробкою та затвердженням;
  • відсутність будь-яких результатів, хоч уже за кілька днів їх мають затвердити;
  • невідповідність учасників ініціативної групи покладеним на групу обов’язкам: за словами дизайнерки, серед них немає каліграфів-практиків, натомість чимало методистів.

Відсутність усталених робочих зошитів, прийнятих для всіх, погана їх узгодженість з дистанційним навчанням – це теж проблема, яку треба вирішувати“, – зазначила Корчевська.

Читайте також: “Як змінюються діти в НУШ: розповідь батьків, учителів та результати дослідження”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – evgdemidova, Depositphotos


Обговорення