Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Квітня 2023

“Кейс із викладачкою закладу освіти, яка неспроможна опанувати державну мову, це пряме порушення законодавства” - Лісовий

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий відреагував на мовний конфлікт у Державному податковому університеті в місті Ірпінь на Київщині.

На своїй сторінці у фейсбуці він заявив, що “кейс із викладачкою закладу освіти, яка неспроможна опанувати державну мову, це пряме порушення законодавства. Щодо цього випадку будуть вжиті заходи”.

Йдеться про докторку філософських наук, професорку кафедри соціальної філософії та управління Любов Воробйову, яка продовжує читати лекції російською мовою. 6 квітня студенти першого курсу поширили відео з фрагментом її дистанційного заняття. Одна зі студенток зупинила викладачку та попросила продовжити українською мовою. Та Воробйова заявила, що спілкується зі студентами українською, проте викладає матеріали російською вже 35 років і не збирається це змінювати. Іспити у студентів теж буде приймати російської мовою.

Виконувач обов’язків ректора Податкового університету Дмитро Серебрянський розповів, що після колективного звернення студентів розпочали службове розслідування, а Воробйову відсторонили від виконання обов’язків.

Оксен Лісовий закликав викладачів та вчителів припинити маніпуляції навколо мови. На його думку, це не що інше, як лицемірство.

“Якщо хтось, викладаючи українською, на перерві переходить на російську,  він чи вона насправді демонструє дітям своє скептичне, зневажливе ставлення до держави, - додав міністр.

Якщо російськомовні батьки спроможні перейти на українську з дітьми, то чому система освіти не здатна підтримати їх україномовністю середовища?.. Освітянська спільнота формує націю. Вона формує суспільство майбутнього. Саме тому щонайменше дивно, коли учні чи студенти виявляють вищий рівень свідомості, ніж їхні викладачі”.

Лісовий також відзначив активність молоді, яка “не толерує такої ганебної пози (бо це не позиція, а саме поза) і не боїться погроз”.

Наостанок міністр освіти додав: “Не ми перетворили мову на інструмент політичних маніпуляцій. Не ми використовували її як привід для агресії. Ми лише захищаємо свій український простір і свою свободу. І людина (особливо людина в освіті!) повинна усвідомлювати свою роль і відповідальність у цій боротьбі”.

Читайте також: “Перехід на українську: поради від батьків, філологів та мовного омбудсмена про те, як створити україномовний простір для дитини”

Фото: Вікіпедія

 


Обговорення