Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

22 Жовтня 2023

Коли розпочнуться осінні канікули і де їх перенесли на зимовий період – інформація за областями

Дати осінніх канікул може визначати адміністрація школи, однак за навчальний рік учні не можуть мати менше ніж 30 календарних днів відпочинку – таку норму визначає п. 4 статті 10 Закону України “Про повну загальну середню освіту”.

“Українська правда” зібрала інформацію з офіційних джерел і відповідей на запити видання щодо того, коли почнуться осінні канікули в різних регіонах.

У Києві, за словами заступника голови КМДА Валентина Мондриївського, канікули розпочнуться 23 і триватимуть до 29 жовтня.

У Київській області кожен навчальний заклад самостійно вирішує, чи йтимуть учні на осінні канікули, і визначає дати цих канікул. Наприклад, як повідомляє “Українська правда” із посиланням на начальника відділу освіти Переяславської міської ради Петра Ярмоленка, у Переяславській громаді учнівство не піде на осінні канікули, натомість зимові триватимуть довше.

Більшість шкіл Вінницької області піде на осінні канікули з 23 до 29 жовтня. Частина шкіл вирішила розпочати канікули пізніше – з 30 жовтня до 5 листопада. Водночас, як повідомили “Українській правді” в Департаменті освіти і науки Вінницької ОДА, кілька громад вирішили приєднати тиждень осінніх канікул до зимових, отже, у цих школах до кінця навчального семестру учні будуть вчитися без відпочинку.

У Волинській області  учням рекомендовано йти на канікули з 30 жовтня до 5 листопада.

Як повідомляє Департамент гуманітарної політики Дніпровської міської ради, у Дніпрі осінні канікули пройдуть з 30 жовтня по 5 листопада.

У школах Житомирської ОТГ учні пішли на осінні канікули з 21 до 29 жовтня. Про це повідомили в Департаменті освіти Житомирської міської ради.

Щодо Закарпатської області, то в публікації наявна інформація лише про одне з міст – Мукачеве.  Як повідомили у міській раді, згідно з рішеннями педагогічних рад закладів освіти та  рекомендаціями Управління освіти, культури, молоді та спорту школярі Мукачева не будуть йти на осінні канікули, натомість місяць відпочиватимуть взимку з 22 грудня по 22 січня.

Департамент освіти та науки Івано-Франківської громади рекомендував навчальним закладам організувати навчальний процес у два семестри, а також зробити довші канікули взимку, тобто навчатися до Різдва (25 грудня). Про це повідомила в коментарі для “Української правди” директорка департаменту освіти та науки міської ради Вікторія Дротянко. Конкретні дати керівництво кожного закладу освіти обиратиме самостійно. Крім того, окремо розглядають варіанти потижневих канікул для учнівства початкової школи.

У трьох громадах Кіровоградської області школи відмовилися від осінніх канікул і перенесли їх на зиму. Це, зокрема, 36 шкіл Кропивницького, 23 школи Кетрисанівської громади та 4 школи Кропивницького району. Про це розповіла “Суспільному” начальниця відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти обласного департаменту освіти Світлана Янкул.

У  Львівській області, як повідомляють журналісти “Української правди”, канікули будуть, але в різний період у різних громадах. Раніше за всіх на канікули підуть школярі Комарнівської громади – там відпочинок почався вже з 16 жовтня. Інші громади здебільшого розпочнуть канікули 23 або 30 жовтня, зазначили в Департаменті освіти Львівської ОДА (за цим посиланням також можна докладніше дізнатися про дати канікул в різних громадах). Докладний перелік дат канікул у різних школах Львова доступний на цьому ресурсі.

Чотири громади на Львівщині канікул не матимуть – вони збільшать тривалість зимових заради економії енергоресурсів.

У школах Полтавської області учням рекомендують іти на осінні канікули з 23 до 29 жовтня.

За інформацією міського управління освіти, школи Рівного підуть на осінні канікули з 23 до 29 жовтня.

У Тернопільській області кожна школа індивідуально ухвалюватиме рішення щодо осінніх канікул. Школярі у більшості шкіл Тернополя з початку вересня вчаться по суботах, як повідомляв мер в ефірі місцевого радіо. “Серед причин: підвищена захворюваність восени й можливий карантин та безпекова ситуація, а саме ймовірна відсутність електроенергії взимку через атаки на енергетичну інфраструктуру”, – пояснюють у публікації.

У Харкові осінні канікули розпочнуться 23 жовтня і триватимуть до 29 жовтня.Більшість загальноосвітніх навчальних закладів Харківської області ухвалили рішення теж розпочати канікули 23 жовтня розпочати осінні канікули. Ще 15 громад канікули планують розпочати на тиждень пізніше – з 30 жовтня. Про це повідомляють у Харківській ОВА.

У більшості закладів Хмельницької громади канікули розпочнуться з 23 і триватимуть до 29 жовтня.  Окремі заклади йтимуть на канікули у два етапи: поки одні учні школи навчатимуться, інші відпочиватимуть. Про це розповіла очільниця департаменту освіти і науки Ольга Кшановська. Одна зі шкіл громади вирішила зовсім не йти на осінні канікули.

У серпні 2023 року заступниця міського голови Черкаської міської ради повідомила, що школярі підуть на осінні канікули з 30 жовтня до 5 листопада.

У Чернівцях частина шкіл піде на канікули з 23 до 27 жовтня, інше – з 30 жовтня до 3 листопада. Про це повідомили в Чернівецькому міському управлінні освіти.

У декількох школах Чернігова осінні канікули триватимуть з 23 до 31 жовтня.

Читайте також: “У школах Києва під час осінніх канікул планують проводити компенсаторні заняття та консультації”.

Титульне фото: Depositphotos


Обговорення