Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

17 Червня 2024

Концепція велодружніх шкіл: Уряд отримав рекомендації зі створення велосипедної інфраструктури під час відбудови закладів освіти

U-Cycle (ГО “Асоціація велосипедистів Києва”) надіслала Уряду України рекомендації зі створення концепції велодружніх шкіл з велосипедною та навчальною інфраструктурою при відбудові закладів освіти. Зокрема, відповідні пропозиції отримали Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури та Міністерство освіти і науки.

Про це повідомили на порталі U-Cycle.

Ознайомитися з рекомендаціями можна нижче або за посиланням.

За рішенням Кабміну, відбудова України має відбуватися в системі координат сталого розвитку та слідувати принципу “Build Back Better” (“Відбудувати краще, ніж було”), а також відповідати євроінтеграційним процесам. Зокрема, це стосується і закладів освіти. Адже, за даними МОН, нині понад 3,5 тисячі садочків, шкіл і університетів України постраждали внаслідок російської агресії. З них майже 400 були повністю зруйновані.

Як розповіли в U-Cycle, велосипедний транспорт допомагає досягти 11 з 17 Глобальних цілей сталого розвитку ООН. Крім того, 3 квітня 2024 року Європейський Союз ухвалив Європейську декларацію про велотранспорт, яка визначає низку зобов’язань для країн:

  • створення безпечних та узгоджених велосипедних мереж в містах;
  • краще сполучення з громадським транспортом;
  • створення безпечних місць для паркування велосипедів;
  • забезпечення доступу до пунктів підзарядки для електровелосипедів.

Як стверджують автори ініціативи, рекомендації з включення велосипедної та навчальної інфраструктури з безпеки руху до національних стратегічних документів з відновлення та відбудови українських шкіл враховують найкращі європейські практики та успішний досвід реалізації національної кампанії “Велосипедом до школи”.

Вони містять:

  1. hard компонент – “тверді” рішення, які стосуються інфраструктури;
  2. soft компонент – “м’які” рішення, які не потребують великих витрат.

Рекомендації щодо hard компоненту (інфраструктури) передбачають:

  • встановлення і забезпечення шкіл сучасною велосипедною інфраструктурою: велосипедними стоянками критого типу, велосипедними станціями з технічного обслуговування (велоСТО) та/або набором інструментів для ремонту велосипедів, навчальними велосипедами, шоломами тощо для проведення уроків з безпеки руху;
  • облаштування навчального інтерактивного майданчика з безпеки руху на території школи для проведення практичних занять із навчальних предметів та програм “Основи здоров’я”, варіативного модуля “Велоспорт”, курсу “Здоров’я, безпека та добробут” тощо.

У частині soft компоненту (освіта та промоція), автори ініціативи, зокрема, пропонують:

“У контексті відновлення та відбудови українських шкіл велосипедна інфраструктура стане елементом модернізації, інновацій та символом проєвропейських цінностей”, – додали в U-Cycle.

Lyst-Ministerstvu-rozvytku-hromad-terytoriy-ta-infrastruktury_Zapyt-na-publichnu-informatsiiu-ta-propozytsii-shchodo-vkliuchennia-velokomponentu-pry-vidbudovi-shkil-Ukrainy.docx

Читайте також: “Велосипедний травень–2024: учні та вчителі під час челенджу здійснили понад 67 тисяч велопоїздок”.

Титульне фото: U-Cycle


Обговорення