Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

21 Березня 2024

Лише 18-19% студентів педагогічних спеціальностей йдуть працювати в заклади освіти

Із 12 500 студентів педагогічних спеціальностей, навчання яких щороку замовляє держава, до професії “доходять” лише 18-19%, що складає приблизно 2 300 осіб.

Про це заявив голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак під час свого виступу в парламенті, передає “Освіта.ua”.

Він зазначив, що така ситуація є однією з причин, чому держава потребує реформування фінансування вищої освіти. Що, зокрема, передбачає законопроєкт №10399, який Верховна Рада України ухвалила в першому читанні 20 березня 2024 року.

Документ передбачає впровадження системи грантів на оплату здобуття освіти для низки спеціальностей. Водночас державне замовлення планують зберегти для навчання тих фахівців, яких держава потребує найбільше. Зокрема, йдеться про сфери безпеки й оборони, медицини, педагогіки тощо.

Серед проблем, які, на думку Сергія Бабака, потребують розв’язання в межах реформи, є працевлаштування студентів-бюджетників.

“Держава витрачає шалені гроші на підготовку фахівців. Тому ми хочемо дати гарантоване робоче місце після закінчення закладу вищої освіти тим дітям [студентам – ред.], які навчатимуться на держзамовленні”, – сказав він.

Нардеп також наголосив на важливості того, аби студенти й студентки педагогічних спеціальностей уже після другого курсу розуміли, чи планують вони йти в професію. А мотивацією до ухвалення такого рішення може бути бюджетне навчання й розмір стипендії, який дасть змогу молоді зосередитися на здобутті освіти й опануванні компетентностей професії, а не на пошуку підробітку. Відтак, на його думку, виплати для студентів мають бути релевантними розміру мінімальної заробітної плати.

Читайте також: “Для учасників НМТ створили пункти допомоги під час реєстрації”.

Титульне фото: “Волинські новини”


Обговорення