Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

12 Січня 2024

Литва надасть 300 тисяч євро для створення адаптивного проєкту школи для України

Литва виділить 300 тисяч євро для розробки адаптивного архітектурного проєкту школи, за яким можна буде будувати заклади освіти в різних регіонах і громадах України.

Про це на своїй сторінці у Facebook розповіла співзасновниця благодійного фонду SavED і ексміністерка освіти і науки України Анна Новосад.

Як зазначила освітня експертка, Литовська урядова агенція Central Project Management Agency “оголосила процедуру ринкових консультацій щодо закупівлі послуг адаптивного архітектурного проєктування з передбаченим повторним використанням”.

Це означає, що архітектурне бюро, яке переможе у відкритому конкурсі, отримає грант у розмірі 300 000 євро на створення проєкту школи для України. Анна Новосад наголосила, що розробка має бути обов’язково адаптивною, а не типовою, адже тоді Україна зможе будувати школи в різних областях держави, враховуючи соціально-економічну ситуацію та освітні потреби в регіоні.

“Якість проекту буде гарантуватися міжнародним конкурсом, членами жюрі якого будуть, зокрема, і всесвітньо відомі архітектори, як от Carl Backstrand зі Швеції та Helena Sandman з Фінляндії. Я вдячна за можливість також долучитися до жюрі від savED”, зазначила фахівчиня.

Крім того, за словами Новосад, громади та донори отримають розроблений проєкт безплатно, що спростить і пришвидшить відновлення доступу до освіти.

Варто зазначити, що Литва протягом минулого року активно сприяла відновленню українських шкіл. Зокрема, за кошти сусідньої держави вже повністю відновили садочок в Ірпені та зруйновану школу в Бородянці, що на Киїівщині, й побудували там укриття. Крім того, на замовлення Литви виготовили й привезли 300+ квадратних метрів вікон у єдину вцілілу школу в Снігурівці.

Докладнішу інформацію про умови конкурсу, а також про всі вимоги до створення майбутнього простору школи можна знайти тут або тут.

Читайте також: “Старі підвали можна й потрібно перетворювати на сучасні простори для уроків, додаткових занять і дозвілля – Анна Новосад”.

Титульне фото: “Слово і Діло”


Обговорення