Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

5 Липня 2022

Майже 40% шкіл Буковини працюватимуть дистанційно

У Чернівецькій області 120 шкіл з 1 вересня розпочнуть дистанційне навчання через нестачу укриттів, 200 шкіл планують запустити навчання в змішаній формі або очно.

Про це в коментарі Суспільному повідомила начальниця департаменту освіти області Оксана Сакрієр.

Керівниця департаменту повідомила, що на одну людину потрібно виділити приблизно 0,6 квадратного метра в укритті. Якщо в укритті вистачає місця всім учням та працівникам школи, навчання буде очним, якщо ж сховище невелике за площею – діти навчатимуться за змішаною формою.

“Якщо школа на 500 учнів, а укриття розраховане виключно на 100, то процедура така: ми одночасно виводимо на очне навчання тільки 100 учнів. Решта в цей момент навчатимуться дистанційно”, – сказала Сакрієр.

Також в укритті мають бути два виходи, електрика та вентиляція, там треба облаштувати місця для дітей та працівників закладу. Також мають розробити маршрути евакуації під час повітряних тривог.

За словами Сакрієр, насамперед у Чернівецькій області планують запустити очне навчання для дітей 1-4 класів. А от старші учні навчатимуться позмінно, якщо місць в укриттях не вистачатиме.

Також для початку очного чи змішаного навчання зі шкіл мають виїхати вимушені переселенці. Їм шукатимуть нові помешкання. Також потрібні шкільні автобуси для перевезення учнів, які живуть далеко від школи.

Доповнено: В іншому коментарі Суспільному Сакрієр сказала, що регіону потрібні 134 шкільні автобуси, адже більшість транспорту віддали на потреби ЗСУ.

Нагадаємо, заступник міністра освіти і науки Андрій Вітренко заявив, що з 1 вересня офлайн-навчання відновиться в усіх закладах освіти.

Раніше Вітренко повідомляв, що 1 вересня очне навчання почнеться лише в тих школах, в яких є бомбосховища.

Згодом міністр освіти і науки Сергій Шкарлет повідомив, що рішення про очне або онлайн-навчання в новому навчальному році ухвалюватимуть засновники шкіл залежно від безпекової ситуації. Цією заявою він, фактично, спростував слова свого заступника про те, що очне навчання відновиться в усіх школах.

Також міністр освіти і науки Сергій Шкарлет заявив, що учнів не відраховуватимуть за невідвідування офлайн-уроків із 1 вересня й що вчителі, школи яких почнуть очне навчання, мають повернутися на робочі місця.

15 червня начальник головного управління загальної середньої та дошкільної освіти МОН Юрій Кононенко заявив, що лише 1 100 українських шкіл мають укриття та той чи інший ступінь захисної споруди. Загалом в Україні 13 700 закладів загальної середньої освіти, тому лише 8% із них мають укриття, що дають змогу почати очне навчання.

Уже через 6 днів Шкарлет заявив, що 25% шкіл підтвердили, що в них є укриття для початку очного навчання.

Також Шкарлет повдіомив, що якщо в укриттях бракуватиме місця, школярі можуть навчатися в кілька змін.

Окрім того, стало відомо, що під деякими закладами освіти педагоги самовільно копають “укриття”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – IgorVetushko, Depositphotos


Обговорення