Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

23 Листопада 2020

Майже кожна п’ята судова справа про булінг стосується цькування в інтернеті

18,2% судових справ щодо булінгу стосуються онлайн-цькування.

Такі дані аналітичного дослідження “Попередження та протидія кібербулінгу в дитячому середовищі України” у межах кампанії проти кібербулінгу.

У дослідженні проаналізували ситуацію з кібербулінгом в Україні, українське та міжнародне законодавство, найкращі світові практики з попередження і протидії онлайн-цькуванню.

Ілюстрація: дослідження “Попередження та протидія кібербулінгу в дитячому середовищі України”

“З кібербулінгом цікава річ. Подають статистику про 30%. Наприклад, у класі щодня діти обирають жертву. Цькують її. Дитина повертається додому, плаче, каже, що не піде до школи. І це вже кібербулінг. Таких речей дуже багато. Наприклад, почали цькувати в інтернеті, а закінчилося бійкою.

Насправді рішення судів пишуться по-різному. Є дуже багато рішень, де все не висвітлюють. І це не дає підстав оцінювати подані матеріали як порушення. У рішеннях суду важко все описати. Тож я прошу фахівців описати всю цю систематичність. Але працівники суду можуть просто всього не виписувати”, – зазначає старший інспектор з особливих доручень Управління ювенальної превенції НПУ, підполковник поліції Юрій Кіцул.

Також у межах дослідження підготували рекомендації для влади.

“Одна з рекомендацій – це означити кібербулінг як окремий термін, щоби визначити відповідальність за онлайн-цькування та як попереджувати і протидіяти цьому явищу. Також рекомендації стосуються чинного закону щодо булінгу”, – розповів аналітик “ГО Докудейз” та один з авторів дослідження Богдан Мойса.

Найбільше протоколів щодо онлайн-цькування (кібербулінгу) складено в Київській області. Частіше ображають хлопці 70%, а от страждають від кібербулінгу переважно дівчата близько 80%.

Ознайомитись із дослідженням повністю можна в документі нижче:

Старший інспектор з особливих доручень Управління ювенальної превенції НПУ, підполковник поліції Юрій Кіцул

Завантажити документ

Читайте також “Що робити, якщо є підозра про булінг – алгоритм дій”

Фото: автор – HayDmitriy, Depositphotos


Обговорення