Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

25 Квітня 2024

Майже половина учнів говорять з однокласниками під час перерв винятково українською: результати дослідження

97% українських учителів використовують під час уроків винятково державну мову, а 92% продовжують спілкуватися з учнями й ученицями українською на перервах.

93% педагогів спілкуються з батьками школярів і школярок державною мовою. Однак у спілкуванні з колегами по роботі цей відсоток менший 88% вчителів говорять винятково українською.

Про це свідчать результати моніторингу щодо забезпечення функціонування державної мови в освітньому процесі в закладах загальної середньої освіти, яке у 2022–2023 навчальному році провела Державна служба якості освіти.

Ознайомитися з повним текстом звіту за результатами дослідження всі охочі можуть за посиланням.

Відповідно до статті 7 Закону України “Про освіту”, у закладах освіти мовою освітнього процесу є державна мова, тобто українська. Використання державної мови є обов’язковим під час проведення навчальних занять, за винятком предметів, які, викладаються іноземними мовами або мовами корінних народів і національних меншин.

Так, за результатами опитування батьків, 93% переконані, що освітній процес у школах, де навчаються їхні діти, відбувається державною мовою. У 2021–2022 навчальному році цей відсоток становив 87%.

Згідно з даними дослідження, з 2022 року помітним також є збільшення використання вчителями українськомовних навчальних матеріалів під час підготовки до занять. Зокрема, у 2021–2022 навчальному році 82% педагогів послуговувалися винятково українськомовними матеріалами, а у 2022–2023 цей показник зріс до 93%.

Відсоток освітян, які використовували російськомовні матеріали, зменшився з 4% до 0% у відповідний період.

В аналітичному звіті також йдеться про те, що, за спостереженнями 75% вчителів, більшість учнів / учениць між собою на уроках спілкуються тільки державною мовою, що свідчить про суттєве переважання україномовного середовища. Проте 3% опитаних педагогів зауважили, що школярі послуговуються як українською, так і російською.

Водночас 49% опитаних учнів / учениць стверджують, що говорять з однокласниками під час перерв винятково українською, а 58% – під час уроків.

Утім, торік 45–46% батьків учнів і учениць оцінювали рівень знань своїх дітей з української мови та української літератури як середній, а 38–41% – як високий.

Читайте також: “Знайди свій мотив говорити українською: усіх охочих запрошують на онлайн-курс з української мови”.

Титульне фото – barb.com, інфографіка в тексті – скриншоти з аналітичного звіту


Обговорення