Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

28 Жовтня 2022

Майже у всіх країнах ЄС є українські класи – Шкарлет

У кожній країні ЄС є декілька шкіл, які набирають українські класи: там вчаться діти з України та викладають українські вчителі чи волонтери, що працюють у освітніх хабах.

Про це в інтерв’ю mind.ua повідомив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Найбільше шкіл із такими класами в Польщі, потім у Литві, Латвії, Естонії та Чехії. Роботу класів фінансують уряди відповідних країн.

“Сьогодні це спонсорська дотаційна допомога Україні”, – каже Шкарлет.

Також він додав, що поширений формат і додаткових занять з українськими дітьми за нашою навчальною програмою, якщо сформувати повноцінні українські класи не можна через малу кількість учнів.

Деякі країни вимагають відвідування місцевих закладів освіти від усіх дітей шкільного віку, зокрема й від українських переселенців. Міністерство освіти і науки України не буде вести перемовини з урядами про скасування цієї норми.

“Освітня політика в кожній країні своя, і ми не маємо прав / законних підстав втручатися в тамтешню освітню сферу. Це та сама ситуація, коли б, наприклад, сусід прийшов до вас додому й почав керувати вашим внутрішнім родинним побутом. Я вважаю, що це правильно, коли кожна дитина залучається до місцевого шкільного процесу в країні проживання”, – сказав міністр.

Нагадаємо, що немає жодних обмежень про визнання результатів навчання дитини в будь-якій країні. Єдине, що потрібно – офіційна розшифровка опанованої освітньої програми.

Читайте також:Відкрили школу за 24 дні: як працює заклад освіти у Варшаві та для чого там 3 психолога“.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – AllaSerebrina, Depositphotos


Обговорення