Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

20 Серпня 2022

Медогляд перед навчальним роком: кому проходити та що потрібно

У Міністерстві охорони здоров’я нагадали, які медогляди та кому треба пройти перед новим навчальним роком.

Так, перед зарахуванням до школи першокласники мають пройти комплексний медичний огляд, зокрема й у вузьких спеціалістів. Перед зарахуванням батьки першокласників мають надати медичному працівнику школи два типи довідок:

  • форма № 086–1/о “Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду”;
  • форма № 063/о “Карта профілактичних щеплень”.

Порядок проведення обов’язкових профілактичних щеплень та їхні оптимальні строки закріплені у Національному календарі профілактичних щеплень.

Тоді як учні, які переходять до наступного навчального класу, раз на рік обов’язково мають пройти медичний профілактичний огляд. Однак можуть робити це незалежно від дати початку навчального року.

Окрім цього, у навчальному закладі можуть попросити додатково  надати довідку про вакцинацію дитини, якщо такі дані відсутні. Наприклад, у випадку, якщо учневі довелося змінити школу. Якщо ж дитина залишається у своїй школі, надайте оновлену довідку про щеплення, якщо ви робили нові останнім часом.

А от вчителі мають проходити обов’язкові попередні (до прийняття на роботу) і періодичні медичні огляди.

Обов’язковий профілактичний медичний огляд передбачає:

  • загальне обстеження лікарями-спеціалістами (терапевт, дерматовенеролог, отоларинголог, стоматолог та інші (за потреби);
  • лабораторне обстеження;
  • функціональне обстеження.

Працівників, які без поважних причин не пройшли у встановлений термін обов’язковий медичний огляд у повному обсязі, мають право відсторонити від роботи. Вони також можуть бути притягнуті до дисциплінарної відповідальності.

“Профілактичний медичний огляд – один із найбільш ефективних способів дбати про власне здоров’я, попереджати та вчасно лікувати захворювання. Проходьте щорічні медичні огляди й будьте здорові!”, – радять у МОЗ.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – BrianAJackson, Depositphotos


Обговорення