Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

6 Жовтня 2017

Місцева влада може не створювати райуправління освіти – радниця міністерки

Освітній закон дозволяє місцевій владі передати функції районних управлінь освіти іншим органам, а самі управління закрити.

Про це сказала радниця міністерки освіти Іванна Коберник в ефірі “Еспресо”.

За словами радниці, районні управління вимагають від учителів таку кількість звітів, що це займає майже весь їхній час. При цьому ця звітність у більшості випадків не йде далі самих управлінь. Новий закон забрав таку можливість управлінь для контролю школи.

“Ми розуміємо, що райуправління так просто від цього не відмовляться і будуть намагатися вигадати якийсь свій місцевий контроль. Але місцевим органам влади також дано право не створювати в себе районні управління освіти. Вони можуть передати функції забезпечення шкіл іншому органу”, – наголосила Коберник.

Вона зазначила, що в Україні вже чимало місцевих влад скористались цим правом. Наприклад, у Дніпрі розпущені райуправління освіти.

На думку радниці, позбавлення контролю над школами з боку райуправлінь дасть учителям більше академічної свободи для того, щоб вони могли більше працювати над самоосвітою, вивчати нові методики та приділяти більше часу дітям.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила новий закон “Про освіту”. За таке рішення проголосували 255 депутатів. 28 вересня закон набув чинності. Згідно з законом, значна частина функцій управлінь освіти передана закладам освіти або взагалі скасована (наприклад, атестація шкіл).

“Нова Українська Школа”

Фото: автор – Samuel Zeller, Unsplash


Обговорення