Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

12 Серпня 2022

Молоді педагоги мають право на одноразову грошову допомогу – МОН

Випускники закладів вищої освіти, які здобули педагогічну освіту та уклали договір про роботу на посаді педагога у школі чи профтесі на строк не менш як три роки, мають право на одноразову адресну грошову допомогу.

Про це нагадує МОН, посилаючись на постанову КМУ № 1361 “Про надання одноразової адресної грошової допомоги деяким категоріям випускників вищих навчальних закладів”.

Ідеться про суму в п’ятикратному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня поточного календарного року. Наприклад, нині прожитковий мінімум становить 2508 грн, а отже педагог має право отримати допомогу в розмірі 12 540 грн.

Так, до 15 жовтня кожного року заклади вищої освіти мають подати списки випускників, які мають право на допомогу. Кількість одержувачів допомоги в комунальних закладах вищої освіти незалежно від підпорядкування затверджують управління (департаменти) освіти і науки обласних державних адміністрацій, Київська міська державна адміністрація (за підпорядкуванням).

Випускники-магістри, які навчались за державним замовленням зі строком навчання 1 рік 4 місяці, завершили навчання у листопаді-грудні та уклали договір про роботу на посадах педагогів у школах або закладах професійно-технічної освіти, включаються до списків одержувачів одноразової адресної грошової допомоги наступного календарного року.

Заклад вищої освіти має поінформувати випускників про перелік документів та термін їхнього подання, щоби отримати допомогу. Йдеться про копію трудової книжки (за наявності), копію договору про роботу на посаді педагогічного працівника у закладі загальної середньої або професійної (професійно-технічної) освіти.

Виплату на підставі документів, поданих до 10 жовтня, здійснює заклад вищої освіти до кінця поточного року. Тоді як виплата допомоги випускникам, які завершили навчання у листопаді-грудні, здійснюється на загальних підставах до кінця року, що настає після року, у якому було завершено навчання.

Якщо випускник відмовляється приступити до роботи відповідно до укладеного договору або його звільняють з ініціативи адміністрації за порушення трудової дисципліни, за угодою сторін або з ініціативи працівника протягом трьох років від початку роботи, одержувач допомоги має повернути суму допомоги до закладу вищої освіти, який здійснював виплату. А заклад вищої освіти повертає зазначені кошти до державного (місцевого) бюджету.

Якщо випускник змінює місце роботи, але продовжує перебувати на посаді педагога у школі чи закладі професійної (професійно-технічної) освіти, то має упродовж 30 календарних днів з дня виникнення таких змін укласти договір за новим місцем роботи відповідно до вимог, визначених у Порядку.

Фото: МОН


Обговорення