Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

9 Квітня 2024

МОН оприлюднило звіт про стан травматизму учнів і вчителів під час освітнього процесу

У 2023 році зафіксували:

  • 3 879 нещасних випадків серед учнів під час освітнього процесу (9 зі смертельними наслідками);
  • 395 нещасних випадків невиробничого травматизму учнів зі смертельними наслідками (ДТП, утоплення, навмисне самоушкодження тощо).

Про це йдеться у звіті Міністерства освіти і науки України “Про стан травматизму серед здобувачів освіти та працівників закладів освіти за 2023 рік”.

Відповідний документ оприлюднили на сайті МОН.

Ознайомитися з повним текстом звіту можна нижче або за посиланням.

Згідно з даними МОН, на динаміку отримання травм учнями здебільшого вплинули зовнішні причини. Так, з переходом закладів освіти на дистанційний режим роботи внаслідок початку повномасштабної агресії російської федерації кількість травм значно зменшилася. Однак з поверненням в офлайн у більшості регіонів за 2023 рік спостерігається значне збільшення нещасних випадків.

Зокрема, найбільшу кількість нещасних випадків серед учнів у 2023 році зареєстрували в:

  • Житомирській області 331 випадок;
  • Рівненській області 313 випадки;
  • Вінницькій області 277 випадків;
  • Закарпатській області 271 випадок;
  • Черкаській області 233 випадки.

За даними звіту, протягом 2019 2023 років 73% всіх травм у закладах освіти діти отримали під час перерв, занять із фізкультури та рухливих ігор.

Крім того, за даними МОН, у 2023 році сталося 139 нещасних випадків серед освітян. Із них 8 зі смертельними наслідками, а 7 із тяжкими (у тому числі з можливою інвалідністю).

Основною причиною виробничого травматизму, згідно з положенням звіту, залишається людський фактор. Насамперед це недоліки та упущення в організації охорони праці з боку керівництва закладів освіти, а також нехтування освітянами особистою безпекою.

У МОН також зазначити, що застраховані особи, потерпілі внаслідок нещасного випадку на роботі, члени їх сімей, а також страхувальники мають звертатися з усіх питань до органів Пенсійного фонду України.

Крім того, на думку фахівців МОН, покращення ситуації можливе в разі комплексного підходу до проблеми профілактики травматизму на всіх рівнях та має включати як внесення змін у законодавчі та нормативно-правові акти, так і переосмислення ставлення учнів та освітян до особистої безпеки.

6614fcd426127767784866

Читайте також: “Як працюють офіцери безпеки в сумських школах”.

Титульне фото: stock.adobe.com


Обговорення