Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

23 Лютого 2023

МОН планує виміряти “освітніх розриви” у школярів за три роки – наразі в пошуку фінансування

Міністерство освіти і науки планує провести вимірювання освітніх втрат, або ж “освітніх розривів”.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив перший заступник міністра освіти та науки Андрій Вітренко.

“Зараз відбувається конференція освітян, на якій розглядається питання освітніх розривів, тобто формулювання, як вони визначаються, як вимірюються. Ми готуємося до загальнонаціонального вимірювання. У нас є освітній розрив між компетенцією, яку має опанувати учень, і між тим, що насправді знає та вміє. Це не освітні втрати, а саме освітні розриви. На нашу думку, освітня втрата — це, в першу чергу, на жаль, втрата життя, здоров’я дітей або учасників освітнього процесу, і друге — це втрата освітньої інфраструктури. Невідповідність знань — це освітній розрив, який можна подолати. Це буде велике комплексне дослідження: які теми треба підсилити, поглибити, на що звернути увагу, які зміни внести до програми для того, щоб ці освітні розриви скоротити. Ми плануємо виміряти два роки ковіду і перший рік повномасштабного вторгнення”, – пояснив заступник міністра.

Зараз, за його словами, МОН веде перемовини зі Світовим банком щодо фінансування такого дослідження в масштабах країни.

Іванна Коберник, ексрадниця МОН, співзасновниця ГО “Батьківський контроль” і ГО “Смарт освіта”, на особистій сторінці у Facebook розкритикувала вживання терміна “освітні розриви”: “Ну що, українська влада теж запроваджує свої “хлопки”, ті, які “бавовна”. Не в Збройних силах, а в освіті. Міністерство освіти і науки вже певний час забороняє освітнім посадовцям використовувати словосполучення “освітні втрати”. Замінник вигадали і ось вже вводять в інформаційне поле – “освітні розриви”. … При цьому замміністра Вітренко досі не освоїв різницю в значенні слів “компетенції” і “компетентності”. … І оце в нього особисто – освітні розриви. А те, що відбувається з дітьми в Україні через війну — це освітні втрати. Освітні втрати, як і те, що в Україні війна, а не “конфлікт””.

Читайте також: “Що таке “освітні втрати” в західній термінології та що потрібно українській освіті, аби їх компенсувати: інтервʼю з Русланом Гураком”.

Фото: “Укрінформ”


Обговорення