Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

7 Червня 2022

МОН почало роботу над зміною деяких програм

МОН уже проводить роботу щодо внесення змін в українські освітні програми у звʼязку з російською воєнною агресією.

Про це повідомив заступник міністра освіти і науки Андрій Вітренко під час телемарафону.

Він сказав, що згідно з наказом МОН робочі групи вже займаються внесенням змін у програму. До 15 червня вони мають подати результати до МОН і ці зміни внесуть окремими нормативними документами.

“Які ж це будуть предмети? Насамперед “Захист Вітчизни” (з 26 лютого 2020 року предмет називається “Захист України, – ред.). Зміни будуть стосуватися посилення практичної спрямованості цього предмета, діти мають знати, вміти, буде посилене національно-патріотичне виховання. І буде окремий блок, який буде стосуватися протимінної діяльності.

Окремий блок – це “Зарубіжна література“. З неї будуть виключені повністю всі… наприклад, як “Війна і мир” – такого в Україні вже вивчати не будуть. Тобто все, що виспівує орківські війська, – усе воно зникне з програми зарубіжної літератури”.

Водночас Вітренко підтвердив слова журналістки, що питання, чи лишиться в програмі хтось із російських письменників, – ще відкрите.

Також він розповів, які зміни очікують Історія України та Всесвітню історія.

“Ми горді тому, що вже ґрунтуємося на національних українських архівних документах. Будуть унесені зміни в методологію викладання історії. Робоча група ретельно опрацьовує всі ці зміни. І будуть виписані взаємовідносини української нації та “руським миром” на основі історичної правди”.

Окрім того, згідно з наказом МОН № 521 від 3 червня 2022 року, опублікованим Освітою.ua, зміни будуть внесені також до програм 6–11 класів з предметів “Основи здоров’я“, “Основи правознавства“, “Географія“, “Фізична культура“.

На запитання, чи встигне МОН надрукувати нові підручники до 1 вересня, Андрій Вітренко сказав, що це питання опрацьовується.

“Єдине, що хочу сказати, – що ми точно підготуємо методику викладання”.

Нагадаємо, з 5-го до 11-го класу учні вивчають творчість російських поетів і письменників 23 рази.

Також в Україні з’явився чат-бот, який розповідає, як російські митці ставилися до України.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – Kimberly Farmer, Unsplash


Обговорення