Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

15 Травня 2019

МОН: В бюджеті немає коштів, щоб збільшити посадовий оклад учителів до 3 мінімальних зарплат

У Міністерстві освіти і науки стверджують, що поки держава не може збільшити посадовий оклад вчителів до 3 мінімальних зарплат, як передбачено у законі “Про освіту”.

Про це йдеться у листі МОН №1/9-297 від 10 травня до Профспілки працівників освіти і науки, опублікованому на сайті профспілки.

Як зазначено у листі, стаття 61 закону “Про освіту” встановлює посадовий оклад педагогів найнижчої кваліфікаційної категорії на рівні трьох мінімальних зарплат (мінімальна зарплатня зараз складає 4173 гривень – ред.). Також передбачено, що оклад кожної наступної категорії збільшується мінімум на 10%.

Окрім того, відповідно до цієї статті, посадовий оклад науково-педагогічних працівників найнижчої категорії встановлюється на 25% вище від посадового окладу педагогічних працівників найнижчої категорії. Наступні категорії – мінімальне збільшення на 10%.

“За обрахунками Міністерства освіти і науки, для впровадження в дію положень цієї статті закону з 1 січня 2019 року необхідно додатково передбачити у державному бюджеті 235,7 мільярда гривень, зазначили в міністерстві.

Водночас, перехідні положення закону передбачають, що норми статті 61 мають впровадити до 2023 року. До цього часу положення передбачають збільшення посадового окладу вчителів до чотирьох прожиткових мінімумів.

“За обрахунками Міністерства освіти і науки для впровадження в дію цієї норми закону з 1 січня 2019 року необхідно додатково передбачити у державному бюджеті 102,4 мільярда гривень. Джерела покриття цих витрат у бюджеті країни відсутні, наголосили у МОН.

У МОН додали, що зарплатня педагогів збільшуватиметься в межах можливостей держбюджету.

1_9-297

Завантажити документ можна за цим посиланням.

Нагадаємо, у 2019 році зарплатня вчителів зросла на 9%.

Середня зарплатня в сфері освіти у березні цього року склала 7,6 тисячі гривень.

Фото: автор – pressmaster, Depositphotos


Обговорення