Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

15 Червня 2020

МОН виступило проти скасування ЗНО: призведе до корупції під час вступу

Міністерство освіти і науки виступило проти скасування ЗНО і заявило, що може провести його в безпечних умовах в заплановані дати, 25 червня – 17 липня.

Позицію міністерство оприлюднило на своєму сайті.

У відомстві скасування зовнішнього оцінювання вважають неприпустимим, оскільки це єдиний об’єктивний інструмент оцінювання та механізм прозорого вступу до вишу, а його відсутність створить значні корупційні ризики”.

Міністерство, Український і регіональні центри оцінювання якості освіти готові проводити ЗНО в безпечних умовах згідно з рекомендаціями Головного державного санітарного лікаря та гнучко реагують на дані від МОЗ щодо епідеміологічної ситуації. Пункти проведення тестування забезпечені медичними масками, термометрами, антисептиками та захистом для медиків.

До пунктів тестування засоби захисту доставляють ОДА, які отримали їх від партнерів. Готовність пунктів тестування контролює Держпродспоживслужба згідно зі спеціальним чеклістом”, – зазначила очільниця МОН Любомира Мандзій.

Також очільниця МОН наголосила, що скасування ЗНО поставить під загрозу вступну кампанії цього року, оскільки не існує альтернативного механізму для вступу у виші та немає достатньо часу, щоби його створити.

Також у міністерстві наголосили на заходах безпеки під час тестувань:

  • відбуватиметься контроль за дотриманням рекомендацій щодо допуску на ЗНО (температура тіла не вище 37,2°C, відсутність ознак респіраторних захворювань, наявність маски або респіратора);
  • Держпродспоживслужба контролюватиме вимоги до пунктів тестування (відстань між учасниками не менше 1,2 метра, масковий режим, наявність антисептиків, дезінфекція приміщень, організована утилізація використаних масок тощо);
  • діятимуть заходи для уникнення скупчень людей (більше часу для входу, проміжки часу для входу різних учасників, правильна організація черг із дистанцією);
  • відбуватиметься супровід медиків та Національної поліції;
  • будуть залучені інструктори не з груп ризику.

Також МОЗ готує параметри, яким має відповідати епідеміологічна ситуація для безпечного проведення ЗНО. Показники мають затвердити на Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 16 червня.

Крім того, згідно з даними світової статистики, вікова група учасників ЗНО є стійкою до зараження – лише 1,2% серед усіх хворих на COVID-19 складають підлітки, тобто ризики зараження мізерні.

Водночас, без ЗНО вступ до вишів може стати більш небезпечним з епідеміологічного погляду, оскільки передбачає великі скупчення людей і складність у дотриманні соціальної дистанції у чергах, під час іспитів. Це створює додатковий ризик для найбільших міст України під час пандемії”, – підкреслюють у відомстві.

Також МОН наводить три аргументи, чому неприпустимо скасовувати зовнішнє оцінювання:

  • ЗНО гарантує вступникам високі та рівні шанси для вступу. Будь-які спроби скасувати тестування призведуть до повернення нерівного доступу до вищої освіти, який залежить від статків родини вступника або наявності “зв’язків”.
  • ЗНО дає свободу вибору спеціальності, закладу вищої освіти та регіону навчання. Складене тестування дає можливість подати 5 заяв на бюджет, зокрема й у різних містах країни.
  • ЗНО як чесну і прозору форму вступу підтримують 73% українців. Із тим, що система ЗНО дає рівні можливості для всіх абітурієнтів вступити до найкращих вишів, погоджуються 73% громадян, які стикались із ЗНО у 2017-2019 років або цікавилися цим питанням (результати Omnіbus Іnfo Sapіens, листопад 2019 року). З-поміж тих, хто складали тести ЗНО, його підтримують майже 75% (дослідження Групи Рейтинг, травень 2018 року).

Окрім того, сьогодні, 15 червня, біля Міністерства освіти і науки абітурієнти зібралися на акцію протесту “Руки геть від ЗНО”.

“Ми, випускники 2020, не можемо більше мовчати, не можемо ігнорувати ці всі події”, - пояснила одна з учасниць акції Ірина Коверзнєва.

Нагадаємо, 12 червня уряд скасував пробне ЗНО-2020. В Українському центрі оцінювання якості освіти дізнались про таке рішення із соцмереж.

Пробне ЗНО цього року мало відбутися 15-17 червня. Натомість учасникам пропонують пройти його онлайн. Також обіцяють повернути гроші, оплачені за пробне тестування.

Окрім того, освітній омбудсмен Сергій Горбачов заявив про можливе скасування зовнішнього оцінювання загалом.

Згодом головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що скасування ЗНО розглядають.

Фото: автор – limbi007, Depositphotos

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber


Обговорення