Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

7 Червня 2021

МОН змінило позицію щодо навчання дітей з ООП: батьки можуть обирати між інклюзивною і спеціальною освітою

Міністерство виступило за збереження права дітей з інвалідністю навчатися у звичайних школах на інклюзивній формі після хвилі обурення від громадськості щодо заяви очільника відомства.

Відповідна заява з’явилася на сайті міністерства.

У новій заяві процитували міністра освіти Сергія Шкарлета, де він підтримує те, щоби батьки дітей з особливими освітніми потребами мали право вибору навчального закладу.

Батьки здобувачів освіти мають гарантоване право обирати заклад освіти (інклюзивні класи в ЗЗСО, наближених до місця проживання, або спеціальний заклад освіти), освітню програму, вид і форму здобуття дітьми відповідної освіти, виключно в інтересах самих дітей“, каже Шкарлет.

Раніше, 28 травня цього року, міністр перелічив нозології, учні з якими мають вчитися лише в спецшколах. Зокрема, мовилося про те, що діти зі сліпотою, глухотою, інтелектуальними та іншими порушеннями мають навчатися не в інклюзивних класах, а у спеціальних школах. Як саме це суперечить законодавству писала наша головна редакторка у своїй колонці.

Після цього громадськість і батьки виступили проти позиції Шкарлета щодо навчання дітей з інвалідністю. Вони почали збір підписів під зверненням до президента, прем’єр-міністра та голови Верховної Ради із закликом звільнити міністра.

Фото: автор –  Mind.ua


Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.