Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

27 Січня 2024

На даху Звягелівського ліцею запрацювала сонячна електростанція

У грудні 2023 року на даху Звягелівського ліцею, що на Житомирщині, запрацювала сонячна електростанція, яка генерує понад 40 тисяч кіловат-годин електроенергії.

Про це розповів начальник відділу підтримки громадських ініціатив та енергоефективності Звягельської міської ради Юрій Савич, передає “Суспільне”.

Як зазначили в міськраді Звягеля, сонячні панелі дають змогу зробити заклад освіти енергонезалежним і забезпечити як поточні витрати електроенергії ліцею, так і створити резервне джерело живлення.

Зокрема, у сонячні дні ефективність електростанції становить до 86%. Однак, оскільки вона працює менше місяця, поки немає остаточних даних щодо кількості енергії, яку школа купує, а яку виробляє самостійно.

За словами директора ліцею Юрія Рошки, ідея встановлення “зеленої” електростанції виникла після того, як він побачив такі панелі в одній зі шкіл Львова. На те, аби втілити відповідний проєкт у Звягелі пішло 5 років.

“На бюджет участі пропонують ідеї, проєкти. Я два роки поспіль не потрапив зі своїм, а на третій – депутати міської ради погодилися допомогти й виділили частину коштів платників податків на встановлення сонячної електростанції. У 2023 році ми цю роботу провели”, – зазначив Юрій Рошка.

Спочатку на встановлення станції виділили 1 мільйон гривень, однак після формування кошторисної документації на її створення заклали ще 300 тисяч. Загалом, встановлення сонячних панелей у закладі освіти коштувало 1 мільйон 266 тисяч гривень.

Раніше ми розповідали, що підлітки з Івано-Франківщини створили сонячну зарядну станцію й проводять лекції школярам про шляхи заощадження енергії.

Титульне фото й фото в тексті: Юрій Рошка


Обговорення