Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

12 Листопада 2021

На Львівщині дітей не пустять у садок, якщо батьки живуть в громаді менше 10 років. Розбір

Депутати Сокільницької громади, що поблизу Львова, ухвалили рішення про обмеження права зарахування до місцевого дитсадка дітей, батьки яких живуть у Сокільниках менше 10 років.

Про це пише ZAXID.NET.

В ОТГ нема власного дитсадка – перший комунальний дитсадок на 75 місць планують відкрити у 2022 році. Водночас там зареєстровані приблизно 570 дітей дошкільного віку. Видання зазначає, що відсутність дитсадка у Сокільниках пояснюється близьким розташуванням до Львова – саме у львівські дитсадки десятками років і віддавали дітей місцеві мешканці.

Тому місцеві депутати вирішили надати пріоритетне право на зарахування до майбутнього дитсадка тим дітям, у яких бодай один із батьків зареєстрований у Сокільниках понад 10 років. Відповідне рішення депутати ухвалили 9 листопада. Воно було майже одноголосним – утримався лише один депутат.

Сільський голова Тарас Сулимко не вважає таке рішення дискримінаційним. Каже, що лише за останні 5 років (за 10 років статистики у нього нема) у селі зареєструвалися орієнтовно 600 нових мешканців.

Керівниця місцевої громадської організації “Зручна громада” юристка Уляна Солонюк вважає таке рішення депутатів скандальним і таким, що порушує конституційні права мешканців. З цього приводу ГО звернеться до уповноваженої Верховної Ради з прав людини.

“Сільська рада направо і наліво дозволяє будувати багатоповерхівки, суттєво збільшувати кількість населення, але не будує садочків. Це єдина громада на Львівщині, де немає [власного] дитячого садка. Садок на 75 місць будують понад 10 років, його кошторисна вартість уже сягнула 50 млн грн. Укладено угоду з черговим підрядником на 17 млн грн про завершення будівництва до 31 грудня 2022 року. Це при тому, що сусідня Зимна Вода за два роки побудувала дитсадок на 180 місць за 51 млн грн“, – каже  Солонюк.

“Нова українська школа” звернулася із запитанням про законність такого рішення до освітнього омбудсмена Сергій Горбачова.

“Рішення відверто незаконне та дискримінаційне. Жоден нормативний акт не встановлює подібних обмежень. Всі діти, місце мешкання яких офіційно зареєстровано в цій громаді, мають рівні права на дитячий садочок за чергою відповідно до часу постановки на облік до зарахування”, –  зазначає омбудсмен.

Раніше ми писали, що в Сокільниках будують комунальну школу на 660 місць із басейном, спортивними тренажерами і ліфтом.

Читайте також: Дитсадки мають з’ясувати думку дітей. Як працює фінське дошкілля.

Фото: автор – YAYImages, Depositphotos


Обговорення