Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

27 Липня 2022

На олімпіаду з окупації: історія дівчини з Херсона, яка поїхала на фізичну олімпіаду без “зеленого коридору”

Учениця Херсонського фізико-технічного ліцею Марина виїжджала на міжнародну олімпіаду з фізики попри відсутність “зеленого коридору”.

Історію дівчини розповіло “Суспільне”.

Дівчина здобула бронзову нагороду. Щоб узяти участь в олімпіаді, дівчині потрібно було приїхати до Києва.

Марина каже, що йшла до цієї олімпіади приблизно три роки й дуже хотіла туди потрапити.

“Це велика відповідальність, бо якби я не виїхала, я підвела б і свого тренера, і свою сім’ю, і себе. Тому я вирішила все ж ризикувати й виїжджати”.

Щоби підготуватися та згодом вирушити в Київ, Марина спершу приїхала в Дніпро. Дорога зайняла понад тиждень, адже “зеленого” коридору для виїзду з окупованої Херсонщини немає.

“Зараз виїхати з Херсона й матеріально дуже важко, – розповідає дівчина. – Гроші на виїзд ми самі шукали, моя сім’я зараз також залишилася без роботи в Херсоні. Гроші шукали в родичів, які допомагали, та зі своїх запасів. Ми стояли вісім днів у полі біля Василівки. І машини звідти не випускали”.

У Дніпрі дівчині допомагає її викладач Максим, який також переїхав з окупованого Херсона.

“Ми розуміли, що потрібно готуватися, а в Херсоні настільки депресивна ситуація, що напруження можна ножем у повітрі різати”, – каже він.

Узимку Марина виборола срібну медаль на міжнародній учнівській олімпіаді з фізики, хімії та біології. Викладач жартома називає це розминкою перед майбутньою перемогою в міжнародній олімпіаді саме з фізики. Каже, що будуть готуватися до наукових змагань попри війну.

Тож наступного року Марина планує представити Україну на науковій олімпіаді та вибороти золото. А також хоче вступити на пов’язану з фізикою спеціальність в один з українських університетів.

Нагадаємо, цьогоріч на Міжнародній математичній олімпіаді наша збірна взяла золоту, срібну та 4 бронзових медалі, на олімпіаді з фізики – одне “срібло” та три “бронзи”, а на олімпіаді з хімії – 3 срібні та 1 бронзову медалі.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: Суспільне


Обговорення