Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

3 Квітня 2023

На які спеціальності планує збільшити держзамовлення МОН – коментар заступника міністра

МОН подало пропозиції до постанови, якою Мінекономіки врегулює кількість бюджетних місць до закладів вищої освіти 2023 року.

Про це в ефірі телемарафону “Єдині новини” розповів Андрій Вітренко, заступник міністра освіти і науки України.

Він, зокрема, зазначив, що за оцінками МОН цього року вступатимуть до вишів близько 229 тис. осіб (ці дані сформовані на основі кількості здобувачів освіти, зареєстрованих у ЗЗСО України).

Близько 30–40% вступників навчатимуться за кошти держави. Так, на молодшого бакалавра планують приблизно 35 тис. бюджетних місць, на бакалавра – 77 тис. денної форми навчання і 9 тис. заочної. Окремо обліковують місця на навчання медичних спеціальностей на базі повної загальної середньої освіти.

Серед бюджетних місць орієнтовно 15–20% віддадуть пільговим категоріям абітурієнтів.

Крім того, за словами Андрія Вітренка, у 2023 році МОН збільшило державне замовлення на ІТ-спеціальності та ті фахи, які будуть потрібні для відбудови країни: інженерні спеціальності, електротехніка, фізика, хімія, будівельники, інженери, архітектори. Також у контексті збільшення держзамовлення Вітренко сказав про “деякі філологічні спеціальності”, зокрема згадав про українську й кримськотатарську мови.

Натомість держзамовлення для юристів та економістів не збільшуватимуть.

Читайте також: “Розпочалася реєстрація на НМТ-2023: на що потрібно звернути увагу вступникам”.

Фото: скриншот з телемарафону “Єдині новини”


Обговорення