Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

3 Березня 2023

“Намагаємося повернути його до вивчення в школі”: на Рівненщині створили проєкт про роман “Марія” Уласа Самчука

На Рівненщині запустили відеопроєкт “#Марія90”, присвячений 90-річчю роману “Марія” Уласа Самчука – першому художньому твору про Голодомор в Україні. Ця ініціативна спрямована не лише на привернення уваги до твору й постаті його автора, а й на вшанування пам’яті жертв Голодомору.

Про це повідомляє “Суспільне”.

На Youtube-каналі Рівненської обласної бібліотеки уже є шість сюжетів – це начитані уривки з роману “Марія” і короткі історії про життя й творчість Уласа Самчука.

“#Марія90” триватиме до листопада й охопить не лише Рівненщину, а й інші області й навіть країни, зокрема, діаспору Канади.

Ініціаторками проєкту є начальниця управління культури і туризму Рівненської ОВА Любов Романюк та директорка обласної бібліотеки Валентина Ярощук.

Улас Самчук має потужний літературний доробок, який залишається актуальним. При цьому він є недостатньо знаним в Україні і тривалий час ми намагаємося повернути його твори до вивчення в школі. Він є уродженцем Рівненщини, і ми сприяємо популяризації цієї постаті“, – пояснила Любов Романюк.

Попередньо планували записати 14 роликів, але до проєкту постійно долучаються нові учасники, які хочуть допомогти.

“Аудіокнига “Марія” існує, вона є в інтернеті. Тут мова про те, щоб привернути увагу до Уласа Самчука, хто упереджено до нього ставиться, викидають з уроків”, – зауважила Валентина Ярощук.

Твори про Голодомор, зокрема романи “Марія” Уласа Самчука і “Жовтий князь” Василя Барки, вилучили з програми ЗНО з української літератури 2012 року, за міністерської каденції Дмитра Табачника. До програми їх досі не повернули.

Нагадаємо, що наприкінці листопада СБУ повідомила Табачнику про підозру в держзраді.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: “Суспільне”


Обговорення