Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

3 Лютого 2023

Навчання в малих групах для подолання освітніх втрат: що говорять дослідники

Навчання в малих групах – це робота одного вчителя або репетитора із групою, яка складається із двох-п’яти учнів. У британському метадослідженні Teaching and Learning Toolkit науковці з’ясували, що найефективніше спрямовувати зусилля на конкретні теми, набирати групи до шести дітей і зустрічатися три рази на тиждень.   

Робота з невеликою групою дозволяє зосередитися саме на тих учнях, які потребують уваги з певного предмету. Інтенсивне навчання в невеликих групах можна використовувати і до тих, хто відстає, і як загальну стратегію для ефективного засвоєння складних тем.

Наскільки такий підхід ефективний?

За результатами досліджень, робота в малих групах протягом року в середньому забезпечує прогрес, який відповідає чотирьом місяцям навчання. При цьому між розміром групи й ефективністю навчання є обернена залежність: що менша група, то кращі результати. Щойно розмір групи перевищує шість-сім осіб, ефективність помітно знижується.

Дослідження свідчать, що такий прогрес пов’язаний із тим, що

  • у малих групах діти отримують більше уваги вчителя,
  • вони стабільніше залучені до навчання,
  • завдання чіткіше відповідають їхнім навчальним потребам.

Попри правило “що менше, то краще”, трапляються різні ситуації. Наприклад, навчання читанню в малих групах іноді може бути ефективнішим, ніж індивідуальне або парне навчання. Можливо, тут відіграє свою роль чітка організація процесу, коли діти залишаються залученими й уважними, бо стежать за тим, коли буде їхня черга читати.

Варіативність результатів роботи свідчить, на думку дослідників, про таке:

  • по-перше, якість викладання в малих групах настільки ж важлива чи навіть важливіша, ніж сам розмір групи (учитель, який демонструє високий професіоналізм, забезпечує вищі результати учнів);
  • по-друге, важливо оцінити ефективність різних підходів для різних предметів та груп.

Для кого такий підхід може бути кориснішим?

У початковій школі навчання в малих групах, як правило, ефективніше (+4 місяці прогресу), ніж у середній школі (+2 місяці). Більшість наявних досліджень стосувалися читання.

Дослідження роботи в малих групах із вивчення математики показують трохи менший прогрес (+3 місяці).

Найефективнішим графіком роботи визнають зустрічі тричі на тиждень тривалістю до годити протягом приблизно 10 тижнів.

Учні з низьким рівнем успішності особливо виграють від навчання в малих групах. Така  академічна підтримка найефективніша, якщо чітко направлена на тих, хто відстає або ризикує відстати.

Підхід дозволяє вчителю зосередитися на потребах невеликої кількості учнів, забезпечити викладання, яке точно відповідає розумінню певного школяра або школярки. Завдяки ближчій та інтенсивнішій взаємодії порівняно з навчанням разом усім класом такий підхід може допомогти учням подолати бар’єри в навчанні та ширше опанувати програму.

Цікавий факт: дослідження в Англії показали, що учні, які мають право на безплатне шкільне харчування, зазвичай отримують додаткові переваги від навчання в невеликих групах.

Вартість навчання і поради директорам

Вартість навчання в малих групах нижча порівняно з індивідуальним навчанням, тож його варто спробувати, перш ніж переходити до індивідуальних занять.

Якщо йдеться про факультативні заняття, основні витрати школи стосуватимуться оплати праці вчителів та закупівлі навчальних матеріалів, якщо такі потрібні. Однак для вчителів такий підхід може стати додатковим навантаженням, яке суттєво збільшить тривалість робочого часу.

Керівникам шкіл варто залучити досвідчених фахівців, які б допомогли учителям у професійному розвитку, – це збільшить ефективність підходу.

Запроваджуючи навчання в малих групах, школи повинні

  • точно визначити учнів, які потребують додаткової підтримки;
  • з’ясувати, які прогалини є у знаннях учнів, і на цій основі побудувати навчальну програму;
  • переконатися, що вчителі добре підготовлені до якісної роботи в такому форматі – наприклад, готові часто й розгорнуто надавати учневі відгуки на його завдання;
  • переконатися, що програма групи чітко пов’язана із навчальною програмою загалом.

Навчання в малих групах можуть проводити вчителі, кваліфіковані асистенти, репетитори. Така робота потребує часу – декількох тижнів або семестрів.

Ключові висновки 

  1. Навчання в малих групах у середньому забезпечує прогрес, еквівалентний чотирьом місяцям навчання на рік.
  2. Навчання в малих групах, найімовірніше, буде ефективним, якщо воно спрямоване на конкретні потреби учнів. Для визначення найкращого способу цільової підтримки варто використати діагностичне оцінювання.
  3. З погляду економічної вигоди навчання в малих групах ефективніше, ніж індивідуальне.
  4. Більшої ефективності такого підходу можна досягти, додатково навчаючи освітян, які працюють з малими групами.
  5. Додаткове навчання в невеликих групах може бути ефективне з учнями з неблагополучних сімей. Його варто розглядати як одну з пріоритетних стратегій.

Метадослідження узагальнюю 62 інші дослідження, які відповідають критеріям відбору.

Автори, однак, наголошують, що в практиці учителям у будь-якому разі потрібно враховувати контекст і спиратися на професійне судження.

Читайте також: “Подовження навчального часу як інструмент подолання освітніх втрат: ефективність і небезпеки”. 

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: Pexels


Обговорення