Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

24 Березня 2023

Необхідні зміни в законодавстві: троє підлітків із Закарпаття уникли ув’язнення за групове зґвалтування 14-річної дівчинки

Трьом підліткам із Закарпаття присудили умовний термін за групове зґвалтування 14-річної дівчини. Усім хлопцям суд призначив іспитовий термін на два роки та зобов’язав батьків підлітків виплатити потерпілій по 60 тис. грн моральної шкоди.

Про це повідомляє Zaxid.net.

Злочин підлітки скоїли ще влітку 2021 року. Троє неповнолітніх мешканців гірського села на Закарпатті заманили свою подругу до підвалу й зґвалтували. Хлопці знімали все на відео, яке потім опублікували в соцмережах і показали однокласникам. Про злочин стало відомо через три тижні після його скоєння, коли про це дізналася бабуся школярки. Жінка викликала поліцію. Дівчина нікому не розповідала про те, що трапилося, бо їй було соромно і страшно.

У вироку Воловецького райсуду зазначено, що троє підлітків запросили свою 14-річну подругу прийти у двір до одного з хлопців. Вони заманили дівчину в підвал, один з хлопців вдарив її, а потім по черзі усі троє друзів школярку зґвалтували. Пізніше відео знущань неповнолітні злочинці завантажили в інтернет і показали однокласникам. До зґвалтування причетні двоє братів і їхній товариш, на момент скоєння злочину хлопцям було 15 і 14 років.

Під час суду школярка сказала, що не підозрювала, що хлопці хочуть вчинити щось погане, адже вони були її друзями.

Під час судового засідання усі троє підлітків визнали свою провину, розкаялися. Мами хлопців у суді зазначали, що сини виховуються у хороших умовах, забезпечені усім необхідним для життя та навчання. Пояснити їхню поведінку матері не змогли. Класні керівники підлітків та представник служби у справах дітей позитивно схарактеризували хлопців, говорили, що скарг на їхню поведінку не було. Педагоги й чиновник висловили впевненість, що достатнім для підлітків буде покарання, яке не передбачає ув’язнення.

Суддя Воловецького райсуду Оксана Софілканич визнала усіх трьох підлітків винними за ч. 3 ст. 153 ККУ (групове зґвалтування), присудила їм по п’ять років позбавлення волі, але звільнила від покарання, призначивши усім трьом хлопцям іспитовий термін на два роки.

Дівчина просила компенсувати їй моральну шкоду в сумі 390 тис. грн, проте суд зобов’язав кожного із хлопців виплатити потерпілій по 60 тис. грн, тобто 180 тис. грн разом – сума понад удвічі менша, ніж та, яку озвучила жертва злочину. Крім того, підлітки мають відшкодувати по 25,6 тис. грн за проведення експертиз. Вирок може бути оскаржений у суді протягом 30 днів.

У зв’язку із цією історією депутатка Верховної Ради Інна Совсун зазначила, що жертва насильства часто вирішує не звертатися в поліцію – через страх, сором і суспільний тиск. Злочинці ж намагаються залякати потерпілу, примусити забрати заяву з поліції, відкупитися від неї “частковим відшкодуванням моральної шкоди”.

“Ну так, хіба може зіпсувати позитивну характеристику групове ceкcyaльне насильство? Подумаєш. … У мене зла не вистачає на таку судову систему. Вчителів, у яких язик повертається роздавати такі позитивні характеристики, на гарматний постріл не можна підпускати до дітей”, – прокоментувала депутатка.

Разом з колегами Совсун подала на розгляд ВР законопроєкт №9093, що вносить зміни до Кримінального процесуального кодексу в частині про укладення угоди про примирення та кримінальних проваджень у формі приватного обвинувачення. Зокрема, примирення буде можливе лише за ініціативи потерпілої. Крім того, проєкт закону передбачає, що справи про зґвaлтyвання, ceкcyaльне насильство, домашнє насильство, примус до аборту чи стерилізації відкриватимуть без заяви потерпілої чи потерпілого, і навіть якщо заяву заберуть, справу неможливо буде закрити.

Читайте також:  Сексуальне насильство: правила безпеки для дітей і неприпустимість віктимблеймінгу

Фото: автор – [email protected], Depositphotos

 


Обговорення