Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

10 Січня 2023

Нового штаму коронавірусу в Україні немає, але не варто зволікати з вакцинацією – МОЗ

У жовтні 2022 року в США виявили новий штам коронавірусу COVID-19. Науковці досліджують його, аби зрозуміти, яку небезпеку несе цей підваріант. Наразі єдиним ефективним засобом проти коронавірусу лишається вакцинація. 

Ситуацію роз’яснило Міністерство охорони здоров’я.

“Останнім часом епідеміологи звертають увагу на розповсюдження нового штаму під назвою ХВВ.1.5, який вперше був виявлений у Сполучених Штатах Америки в жовтні 2022 року. 

За оцінкою американського Центру з контролю та профілактики захворювань, він вже посідає друге місце після оригінального підтипу “Омікрон”, або 40% серед всіх підтверджених випадків інфікування коронавірусом у США”, – проінформували в міністерстві.

За даними ВООЗ, новий штам коронавірусу XBB.1.5 вже виявили в 29 країнах.

Станом на початок січня 2023 року нового штаму ХВВ.1.5 в Україні не виявлено, а ситуація з перебігом коронавірусу контрольована.

Як і раніше, вакцинація є головним засобом вберегтися від важкого перебігу захворювання на коронавірус та потенційно нові підваріанти. Зараз в Україні є близько восьми мільйонів доз вакцини трьох типів: однодозова Johnson & Johnson, дводозові Pfizer (дитяча та доросла форми) і CoronaVac.

Курс вакцинації включає одну дозу вакцини Johnson & Johnson або дві дози іншої вакцини, доступної в Україні. Щоб продовжити захист, слід робити бустерну вакцинацію: першу — через 5 місяців, другу — через 4.

Як нагадують у МОЗ, з початку кампанії з вакцинації 15,4 мільйона українців отримали дві дози вакцини проти COVID-19. Близько 12,4 мільйона не отримали першого бустера, тобто не мають повноцінного захисту.

Читайте також: “Що потрібно знати батькам про щеплення БЦЖ та реакцію дитячого організму?”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – dmytro.larin.gmail.com, Depositphotos


Обговорення