Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

6 Січня 2023

Що потрібно знати батькам про щеплення БЦЖ та реакцію дитячого організму?

У МОЗ нагадали про те, що БЦЖ – єдина наявна вакцина проти туберкульозу, якою обов’язково потрібно щепити немовлят на 35 добу життя. При цьому БЦЖ, як правило, провокує в дітей місцеву реакцію. Як дати раду із цими побічними ефектами, пояснили фахівці.

Роз’яснення опубліковано на сайті Міністерства охорони здоров’я України. Поширюємо матеріал у майже незмінному вигляді.

Як нагадують лікарі, у дітей до року туберкульоз протікає у генералізованій формі — з ураженням печінки, нирок, кісток. У разі зараження туберкульозом у перший рік життя існує високий ризик захворіти на туберкульозний менінгіт, що вражає мозкові оболонки. Такі випадки часто мають летальні наслідки.

Дослідження довели, що діти, яким не робили щеплень, захворюють на туберкульоз у 15 разів частіше, ніж ті, кого своєчасно вакцинували.

При цьому майже у всіх дітей розвивається місцева реакція на БЦЖ:

  • через 1–6 тижнів на місці щеплення утворюється невелика папула — пляма червоного кольору, яка виступає над поверхнею шкіри і загоюється за кілька тижнів;
  • через 6–12 тижнів на місці папули може утворитися мокнуча виразка невеликих розмірів – вона може загоюватися протягом кількох місяців, а потім на місці уколу залишиться невеликий рубчик.

Поки не загоїлося місце щеплення, не можна:

  • робити масаж руки дитини;
  • наносити крем або мазь на місце щеплення;
  • накладати на місце щеплення пластир;
  • видаляти або чесати скоринку.

За 2–4 місяці після щеплення можуть збільшитися лімфатичні вузли (їх можна промацати) під пахвою або над ключицями. Зазвичай це проходить без лікування. У дуже рідкісних випадках збільшений лімфовузол запалюється, що вимагає медичного втручання.

У МОЗ наголошують: такі вияви реакції на БЦЖ – нормальні. Однак, якщо батьків щось непокоїть у самопочутті дитини, треба звернутися до лікаря і точно повідомити йому, що сталося, вказавши дату і час щеплення.

Читайте також: “Для немовлят і дошкільнят: у МОЗ нагадали про важливість щеплення від менінгокока”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – AllaSerebrina, Depositphotos


Обговорення