Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

18 Листопада 2020

Новосад: МОН зареєструвало наказ, який руйнує реформу відомства. Це порушує домовленості з ЄС

11-та міністерка освіти і науки Ганна Новосад заявляє, що МОН збирається зруйнувати реформу відомства, яку допомагав проводити Європейський Союз.

Про це вона розповіла у коментарі “Новій українській школі”.

За її інформацією, 17 листопада МОН зареєструвало наказ про зміну штатного розпису, проте змісту самого акту поки немає. Причиною такого кроку Новосад вбачає нещодавно ухвалений закон, який не дозволятиме тимчасовим виконувачам обов’язки міністра, зокрема, змінювати структуру міністерства – Сергій Шкарлет зараз у статусі т.в.о. Наразі закон чекає на підпис президента та поки не набув чинності.

“МОН підготував навіть не наказ, це просто номер в базі. Це називається “забити номер”, щоб потім заднім числом додати туди необхідний нормативно-правовий акт. […] Який буде додаток кінцевий до цього номеру в базі – я не знаю. Ніхто не знає. Але судячи з того, які штатні розписи надсилав МОН у Мінфін, він буде саме таким, яким його хоче бачити Шкарлет”, – переконана Новосад.

Вона зазначає, що міністерство під керівництвом Шкарлета вже не вперше намагається змінити штатний розпис. Першого разу Мінфін відмовив погоджувати зміни, оскільки Європейський Союз, який фінансував реформу структури МОН, виступив різко проти. Команда Шкарлета тоді, зокрема, пропонувала скорочення кількості директоратів, що різко суперечило реформі відомства, – це, за словами Новосад, призвело би до звільнення половини фахівців, набраних у межах реформи.

Проте вчора, 17 листопада Мінфін погодив такий штатний розпис: “Яка аргументація Мінфіну, я не знаю. Тому що ЄС чітко казав, що в разі відкочування цієї реформи не надасть наступний транш на її підтримку. Йдеться ро 21 мільйон євро”.

Новосад переконана, що такою ініціативою Шкарлет намагається звільнити спеціалістів, які не погоджуються з його політикою:

“Як на мене, мета одна – позбутися чесних, незаангажованих, об’єктивних людей. Насамперед позбутися керівника директорату вищої освіти, який має власну позицію щодо принциповості продовження розпочатих реформ у вищій освіті”.

За її словами, з міністерства через політику Шкарлета уже звільнились чимало спеціалістів. Вона наводиться приклад, що з директорату шкільної освіти, який займається освітньою реформою, пішли 5 з 13-ти людей.

“Є люди, які прийшли у 2017-2019 роках усі етапи конкурсів, були обрані на певні умови оплати праці, які мають більше відповідальності за своїми посадовими інструкціями та положеннями про їхні підрозділи і які повністю відповідають за формування політики.

І цим людям запропонують істотно гірші умови праці як фінансово, так і функціонально. Тобто вони стануть просто виконавцями. Вочевидь, це означає, що вони всі підуть, – переконана Новосад.

Нагадаємо, як повідомляла Європейська правда, Євросоюз надіслав офіційне попередження т.в.о. міністру освіти і науки Сергієві Шкарлету через його спроби ліквідувати директорати в міністерстві.

Згодом Шкарлет підтвердив наявність листа від Євросоюзу: “Лист від представництва ЄС МОН отримало учора, і він стосується тривалої і плідної співпраці з експертами ЄС та реалізації заходів реформ освіти та системи державного управління“. 

Очільник міністерства не повідомив, який тон мав лист, зазначивши – “цитування уривків із листа є вирваним із контексту, що нівелює розуміння змісту листа загалом”.

“Нова українська школа”

Фото: FB/Міністерство освіти і науки України


Обговорення