Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

16 Травня 2023

Новий Стандарт класів безпеки в школах вийде в червні: про що в ньому йтиметься

Класи безпеки мають бути облаштовані в усіх загальноосвітніх школах – така вимога наказу Міністерства освіти та науки № 135 від 10 лютого 2023 року й Плану основних заходів цивільного захисту України на 2023 рік, затвердженого Кабінетом Міністрів України. Стандарт облаштування класів безпеки в школах презентують наприкінці червня.

Про те, що регулюватиме новий Стандарт, повідомляють у пресрелізі представники ГО “Traffic Challenge” – Національної програми з попередження дорожньо-транспортного травматизму дітей.

“На сьогодні освіта з безпеки вимагає не теорії, а практики формування звички, що переросте у культуру. Розробка стандарту буде ґрунтуватися не на емоціях, а на статистичних фактах. Пріоритет надаватиметься тим напрямкам, де ризик загибелі або травмування для дитини є найвищим. До прикладу: внаслідок військової агресії росії трохи більше ніж за перший квартал цього року загинули 17 дітей та 81 отримали травми, а від ДТП за перший квартал цього року загинули 26 дітей та 571 травмовані. То на скільки ж актуально зараз під час війни питання безпеки руху? Напевне, це питання має бути зараз також на першому плані при плануванні навчання дітей безпеці”, – пояснила Ольга Дробишева, голова ГО “Traffic Challenge”, засновниця Safety Park, яка ініціювала роботу над документом.

Концепцію Стандарту обговорили експерти з громадського сектору, профільних відомств – МОН, МВС, МОЗ, ДСНС та бізнесу 11 травня в Українському кризовому медіа-центрі.

Олександр Коцар, заступник начальника відділу зв’язків з громадськістю Департаменту патрульної поліції, зазначив, що основними причинами ДТП, у яких травмуються або гинуть діти, є такі:

  • перевищення безпечної та встановленої швидкості руху,
  • порушення правил маневрування,
  • порушення правил проїзду пішохідних переходів.

Структура дитячого травматизму повсюдно стабільно представлена таким чином: побутовий, вуличний, шкільний, спортивний, дорожньо-транспортний. До 70% травмування дітей – це побутовий та вуличний травматизм, під час ігор у дворах і таке інше. Тому в роботі над Стандартом обов’язково необхідно передбачити навчання дітей алгоритму дій у травматичних ситуаціях, навчити не боятися їх, аби дитина не лише знала, що робити, а й не втікала. Старших дітей треба знайомити з правильними навичкам надання першої домедичної допомоги“, – вважає Роман Деркач, голова групи експертів МОЗ України за напрямком “Травматологія та ортопедія”, головний лікар  “Інституту травматології та ортопедії Національної академії медичних наук України”.

Читайте також: “Для директорів садочків створили пам’ятку з організації роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності”.

Фото:  Український кризовий медіа-центр


Обговорення