Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

2 Листопада 2022

Обов’язкова експертиза й апробація підручників: зміни в законодавстві

28 жовтня 2022 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову у якій йдеться про обов’язкову експертизу навчальної літератури, що виготовляється бюджетним коштом. Її здійснюватиме МОН. 

Докладніше із текстом постанови можна ознайомитися за посиланням.

МОН має визначити “установу, що організовує проведення експертизи навчальної літератури, навчання експертів, здійснює заходи щодо забезпечення якості експертизи та дотримання принципів академічної доброчесності”.

Крім того, на МОН покладено обов’язки із розроблення і впровадження процедури апробації підручників для середніх шкіл та дитячих садків.

Основні завдання Міністерства доповнені. Тепер МОН:

  • визначає вимоги щодо забезпечення дотримання принципів академічної доброчесності у процесі створення навчальної літератури;
  • установлює вимоги до інтерактивного електронного додатка до підручника для повної загальної середньої освіти.

Нагадаємо, що відповідно до Закону України від 14 грудня 2021 року № 1951-ІХ “Про внесення змін до Закону України “Про освіту” щодо вдосконалення науково-методичного забезпечення освіти та якості навчальної літератури” в експертизі підручників встановлено принцип прозорості й доброчесності. Закон забороняє участь у експертизі осіб, що мають потенційний або реальний конфлікт інтересів.

Читайте також: Конкурс підручників для 1, 5–6 та 10 класів: МОН видало відповідні накази

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор — jittawit.21, Depositphotos


Обговорення