Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

18 Серпня 2021

Одеська ОДА пропонує починати навчальний рік 20 вересня, аби подовжити туристичний сезон

Одеська ОДА пропонує перенести початок навчального року в школах та університетах на 20 днів.

Це обговорювали під час засідання обласної науково-експертної ради (ОНЕР).

Таку пропозицію пов’зують із потребою продовжити туристичний сезон на вереснь через хорошу погоду в цей час. За попредніми розрахунками, це забезпечить приморські регіони додатково приблизно 600 млн грн до місцевих бюджетів у сфері “індустрії гостинності та економіки вражень”.

Для перенесення початку навчального року Одеська ОДА пропонує змінити закон “Про повну загальну середню освіту”, який передбачає, що навчальний рік не може тривати менше 175 днів.

Коментар редакції:

Закон “Про повну загальну середню освіту” передбачає початок навчального року 1 вересня. Тож поки пропопзиція Одеської ОДА неможлива. Окрім того, у своїх поясненнях ОДА непрямо говорить про скорочення навчального року, який зараз має тривати не менше 175 днів.

Проте, згідно з тим же законом, навчальний рік має закінчитися не пізніше 1 липня. Отже, в разі зміщення початку навчального року можливо дотриматися норми щодо кількості навчальних днів.

Також зменшення кількості навчальних днів у школах недоцільне з огляду на закордонний досвід. Зокрема, в Україні навчальний рік триває менше, ніж у середьому в Європі та країнах Організації економічного співробітництва та розвитку (до того ж поки українські учні закінчують повну загальну середню освіту за 11 років, а європейці 1213). Ба більше, українські учні не навчаються навіть 175 днів, оскільки переважно навчання в школах закінчується 31 травня. Якщо від кількості будніх між 1 вересня і 31 травня відняти святкові дні, вийде менше 175 днів.

Скорочення кількості навчальних днів протягом року може призвести до того, що учням доведеться ще за меншу кількість часу опановувати й так дуже насичену програму.

Більше про це читайте в останньому розділі цієї статті.

Фото: автор – evgeniyauvarova, Depositphotos


Обговорення