Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

24 Серпня 2023

Офлайн чи дистанційно: заступник міністра освіти розповів про плани щодо навчання в прифронтових регіонах

У новому навчальну році більшість шкіл України повернуться до навчання в офлайн-форматі. Зокрема, це стосується й частини закладів освіти в прифронтових регіонах.

Про те, як працюватимуть школи і хто вирішуватиме це питання, повідомив в ефірі телемарафону заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків.

Посадовець розповів, що згідно з візією МОН для більшості школярів цьогоріч навчання має стартувати в офлайн-форматі, однак лише за умови, якщо в їхньому закладі освіти є надійне укриття.

“Тут важливо зрозуміти, що міністерство закликає до повернення на очне навчання лише там, де для цього створені відповідні безпекові умови”, – наголосив заступник міністра.

Андрій Сташків також зазначив, що повернення дітей на очне навчання підтримує більша частина батьків, навіть у порівняно прифронтових регіонах. Проте рішення щодо формату освітнього процесу ухвалюють в обласних військових адміністраціях, адже саме ОВА визначають безпекові умови в школах.

“За інформацією Міністерства освіти, у таких містах як Харків, Миколаїв, Запоріжжя, Одеса, інших прифронтових містах зараз працюють над тим, щоб з 1 вересня окремі школи, які будуть облаштовані відповідними укриттями, могли відновити хоча б змішаний формат навчання й частина дітей могла відвідувати школу”, – додав заступник міністра.

Він повідомив, що в МОН не планують повернення до очного навчання лише в 4 українських областях:

  • Донецькій,
  • Луганській,
  • Херсонській,
  • Запорізькій.

Андрій Сташків зазначив, що там мають намір покращити й оптимізувати систему дистанційного навчання. Особливу увагу приділять забезпеченню учнів і вчителів необхідними гаджетами для ефективної навчальної взаємодії.

Крім того, посадовець акцентував, що навіть за можливості відновлення в школі офлайн-навчання це можна реалізувати тільки за згодою батьків. Якщо ж частина з них хоче, щоб діти продовжували вчитися онлайн, у МОН пропонують закладам освіти сформувати класи, які будуть відвідувати школу, та класи, які будуть на дистанційному навчанні.

“Якщо, наприклад, школа не може забезпечити офлайн-навчання, оскільки в ній відсутнє укриття, ми пропонуватимемо порядок тимчасового зарахування учнів до іншого закладу освіти на час воєнного стану, щоб ті могли відвідувати школу й спілкуватися зі своїми однолітками”, – пояснив Сташків.

Раніше міністр освіти і науки Оксен Лісовий заявив, що учні можуть пропустити перший урок, якщо вночі була повітряна тривога.

Титульне фото: “Слово і діло”


Обговорення