Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

27 Квітня 2023

“Освіта для всіх”: Уряд ухвалив План заходів для реалізації стратегії безбар’єрності

Уряд затвердив План заходів з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні. У межах цієї стратегії Міністерство освіти і науки запроваджує проєкт “Освіта для всіх: українська освіта без бар’єрів”.

Про це МОН повідомляє на своєму сайті.

Реалізація цього проєкту передбачає ключові рішення, які будуть поетапно впроваджувати в 2023 і 2024 роках. Серед цих рішень:

  • забезпечення громад шкільними автобусами, щоб кожна дитина мала змогу дістатися до школи й здобувати освіту;
  • ухвалення Національної стратегії розвитку інклюзивної освіти на 2023-2030 рік: діти, які мають особливі освітні потреби зможуть навчатися у своїй громаді, спілкуватися з друзями, однолітками, розвивати соціальні навички;
  • ухвалення Закону України “Про освіту дорослих”: багато людей втратили роботу з різних причин і потребують додаткового навчання, щоб повернути фінансову незалежність, успішно реалізуватися в майбутньому;
  • розвиток і підтримка Всеукраїнської школи онлайн, забезпечення дистанційного навчання електронними ресурсами надасть змогу навчатися дітям, у яких зруйновані й пошкоджені школи і які здобувають освіту дистанційно;
  • облаштування в закладах освіти споруд цивільного захисту: безпечні умови в школах дозволять повернути звичайний формат навчання в тих областях і регіонах, де це можливо.

“Безбар’єрність – це не просто про комфортне життя для всіх груп населення, це, зокрема, про життя взагалі, про розвиток. Бар’єри, які існують сьогодні в суспільстві, – фізичні, громадянські, освітні, економічні та інші – не дозволяють мільйонам українців, зокрема маломобільним людям, молоді, жінкам, людям літнього віку, реалізувати себе”, – зазначили в МОН.

Для контролю за реалізацією Плану заходів буде запроваджено електронний моніторинговий інструмент. Він буде доступний як державним органам, так і громадськості.

Читайте також: “Що з інклюзивною освітою в Україні під час війни”.

Фото: “Громадський простір”


Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.