Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

23 Липня 2022

Освітній омбудсмен закликає робити копії документів про освіту

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов закликає у час війни робити цифрові копії документів про освіту за першої можливості.

Про це він пише на своїй fb-сторінці.

До Служби освітнього омбудсмена надходить багато звернень з проханням допомогти або проконсультувати щодо того, як відновити втрачені документи.
Ми намагаємося допомагати відновлювати документи і це можливо. Проте дуже складно відновлювати документи, коли немає жодних їхніх копій, адже у такому разі неможливо подивитися реєстраційний номер, дату видачі, точну назву закладу освіти тощо”, пояснює омбудсмен.

Тому Горбачов наполегливо просить робити копії документів за першої нагоди:

  • Як тільки отримали якісь документи, зокрема про освіту, НЕГАЙНО, буквально у той же день зробіть кілька копій, а також відскануйте та завантажте їх у будь-яке хмарне сховище.
  • Папку у хмарному сховищі варто архівувати та поставити пароль. Пароль не має бути занадто простим (“12345…” чи “пароль”), але і занадто складним його теж не варто робити адже важливо, щоби ви легко його запам’ятали. Наприклад, це може бути українське слово (чи кілька слів), які вводяться, коли ввімкнена англійська розкладка клавіатури, а також цифри, які мають для вас особливе значення.
  • Назва папки не повинна бути пов’язана із документами. Тобто вона не повинна називатися “документи”, “паспорти” тощо. Найкраща назва нейтральна, але зрозуміла для вас і ваших близьких.
  • Розташовуватися папка має не одразу за прямим посиланням хмарного сховища: варто створити папку з нейтральною назвою, в яку можна накидати декілька зображень та файлів, а в ній створити ще одну папку, в яку вже завантажити ваші документи.
  • Можна і варто надати доступ до папки та пароль тим людям, яким ви довіряєте. Це дуже корисно і, крім того, дозволяє набагато швидше розв’язувати проблеми з відновленням документів.

Також освітній омбудсмен радить добірку довідок з відновлення документів про освіту:

Нагадаємо, внаслідок загарбницької війни росії проти України 358 дітей загинули та 681 поранена. Також бомбардування та обстріли з боку російської армії призвели до пошкодження 2 185 закладів освіти. З них 221 ущент зруйновано.

Ілюстрація: Служба освітнього омбудсмена


Обговорення