Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

7 Травня 2022

Пари з окопів: хто цей професор, що навчає студентів на передовій

Світлина професора, який викладає пари з передової, облетіла весь інтернет. Розповідаємо, що це за викладач і чому продовжує працювати зі студентами.

Це – Федір Шандор, професор УжНУ, пише Медіацентр університету. У перерві між бойовими чергуваннями він читає лекції з туризмознавства для своїх студентів.

“Ми воюємо за освічену націю. Якби я не читав лекції, то був би гріх. Я ж нащо на війну пішов?”, – заявив викладач журналістам.

У військкомат він пішов першого ж дня і служить у батальйоні тероборони. Зараз він на Сході України.

“Але занять зі студентами не кидав. Щопонеділка й вівторка у мене пари о 8 ранку – жодної я не пропустив. Завжди надаю перевагу ранковим заняттям: вичитав, а потім маєш час на іншу роботу. Ось тепер проводжу теоретичні заняття для туризмознавців і студентів ФСН, а на семінарах працюють аспіранти”.

Його побратими погодилися підлаштовувати розклад чергувань так, аби професор мав змогу викладати.

“Бойове чергування триває добу й що чотири години потрібно бути на позиції. Тобто 4 години чергуєш, тоді 4 відпочиваєш. Тож коли в мене пари, я чергую вночі, а одразу після чергування вранці проводжу пару. Крім того, в інші дні займаюся облаштуванням побуту, копаю траншеї тощо”, – розповідає Федір.

Пари проводить завжди біля бліндажа, тож навчання не переривається навіть під час обстрілів.

“Якщо стріляє десь на фоні, то на пару це особливо не впливає. Звук такий, ніби трактор ходить. […] От щойно був обстріл, а ми вичитували помилки в модулях. Перейшов у бліндаж і продовжив читати лекцію”.

Фото: Віктор Щадей


Обговорення